Maranho da Sertã

Maranho da Sertã” IGP, Portugalia, este un cârnat fabricat din stomac de capră sau de oaie (denumit „bandouga”) umplută cu un amestec de ingrediente.

Maranho da Sertã” trebuie să respecte următoarele limite pentru ingrediente (% greutate): carne de capra si oaie, orez, menta, grasimede porc, jambon. Următoarele sunt incluse, de asemenea, ca ingrediente obligatorii: ulei de măsline (virgin sau extravirgin), vin alb, apă și sare. Cu toate acestea, carnea de capră/oaie trebuie să fie întotdeauna ingredientul care reprezintă procentul cel mai mare. De asemenea, pot fi folosite facultativ: cârnat „chouriço”, suc de lămâie, condimente precum piperul sau piri-piri și usturoi. „Maranho da Sertã” are forma unui stomac (curbată în interior sau sub forma literei „C”). „Maranho da Sertã” are gust de carne de capră și/sau de oaie cu mentă și, într-o mai mică măsură, de jambon și de cârnat „chouriço”. Predomină aromele de mentă și de carne de capră și/sau de oaie.

Maranho da Sertã” se bucură de un renume excelent, fiind unul dintre produsele cele mai apreciate din gastronomia regiunii. Această reputație, care a crescut în timp, se bazează pe priceperea locală de valorificare a celor mai bune ingrediente tipice ale regiunii pentru a crea un produs caracteristic foarte prețuit. Acest produs are o importanță considerabilă pentru economia locală. În 2014, existau cel puțin „17 întreprinderi producătoare de «maranho» în localitate”, vânzările de „maranho” ridicându-se la „peste 57000kg”. La festivalul Maranho sunt prezentate cele mai bune produse din Sertã. „Maranho da Sertã” este menționat și în meniurile restaurantelor din întreaga Portugalie, în special în Lisabona și Porto, unde este apreciat atât de localnici, cât și de turiști.

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene