„Sopa da Pedra de Almeirim” este o specialitate preparată din legume, în special fasole și cartofi, și din carne de porc.
„Sopa da Pedra de Almeirim” este o supă groasă și consistentă datorită prezenței unor ingrediente precum fasole, cartofi și cârnați. Aceste caracteristici fizice servesc drept sursă de inspirație pentru denumirea felului de mâncare, care amintește de pietrele ce pavează cele mai vechi străzi din Almeirim. Supa este de culoare roșiatică-maronie, presărată cu bucăți inegale de ingrediente, printre care cârnați, carne, cartofi și coriandru. Fasolea produce un fel de „cremă” care îngroașă zeama de supă și are ca rezultat o supă concentrată, iar cuburile mici de cartofi conferă de asemenea supei o consistență groasă. Carnea de porc dă supei textura cremoasă, iar combinația fină de fasole și cartof îi conferă textura catifelată. Preparatul are o aromă puternică, echilibrată datorată cărnii și cârnaților de porc. Se simt și note de condimente, precum cuișoarele și chimenul, de la cârnatul morcela, și de piper dulce/boia de ardei de la chouriço. Adaosul de coriandru proaspăt conferă supei o anumită prospețime. Supa este o combinație specială a acestor arome și texturi, marcată de note condimentate de la cârnați și carnea de porc și de prospețime dată de adaosul de coriandru proaspăt.
Picioarele sunt sărate în ziua dinainte și sunt apoi clătite chiar înainte de fierbere, pentru a se îndepărta sarea în exces. În mod asemănător, fasolea uscată trebuie pusă la înmuiat în prealabil sau, ca alternativă, clătită în apă înainte de a fi pusă în oală. Ceapa și usturoiul sunt tocate fin. Cartofii se taie cubulețe. Fierbere – aproximativ 2-4 ore În primul rând, în oală se adaugă apă, împreună cu fasolea, ceapa, usturoiul, boiaua și/sau pasta de ardei roșu, piperul, frunzele de dafin și, dacă se folosesc, și alte condimente precum coriandrul, uleiul de măsline sau untura (nu neapărat în această ordine). Ingredientele se pun reci în oală, fără a fi prăjite. Apoi se adaugă picioarele, gusa, șunca și cârnații. Unii bucătari preferă chiar să îi fiarbă separat, pentru a evita destrămarea lor. După ce toate ingredientele s-au fiert, se scot carnea și cârnații. După ce se răcesc, se taie în bucățele mici, respectiv în felii. Cartofii, tăiați în cubulețe de formă neregulată, sunt apoi adăugați în zeama de supă, care fierbe încă la foc mic. În acest moment supa se poate potrivi de condimente, dacă este necesar. Imediat ce fierb cartofii, se oprește focul. Supa trebuie lăsată în repaus astfel încât fasolea să dea efectul cremos și să îngroașe zeama de supă. Și cartofii trebuie să fi început să se fărâmițeze, astfel încât colțurile cubulețelor de formă neregulată să se rotunjească, ceea ce contribuie de asemenea la îngroșarea zemii de supă. Toate ingredientele se amestecă astfel foarte bine, producând o supă fină, catifelată.
Popularitatea acestei specialități locale a crescut în mare parte datorită micii băcănii ținute de negustorul de pește José Manuel „Toucinho” și de soția lui Maria Manuela Aranha, născută în 1912 și considerată „mama sopa da pedra”. Hélia Costa, fiica cuplului care a înființat prăvălia și, mai târziu, restaurantul, își amintește: „Acești negustori ne vindeau și nouă marfă, îi cunoșteam bine. Într-o bună zi, unul dintre ei a venit să mănânce și mama i-a adus o supă pregătită după rețeta bunicilor mei. I-a plăcut atât de mult încât a vrut să își aducă și niște prieteni să o guste. Dar cum se mai făceau aici și alte supe, ca ei să poată recunoaște rețeta aceasta specială, le-a spus: «Este supa aceea de culoare închisă, consistentă, care arată ca pietrele de pe caldarâm», referindu-se la străzile pietruite din cartier. Festivalul „Sopa da Pedra”, care are loc în fiecare an din 2013, a devenit deja un eveniment major în viața culturală a orașului și atrage aici mii de vizitatori. Cu sprijinul consiliului local, acest eveniment este promovat de Societatea gastronomică din Almeirim, care a fost înființată în scopul promovării bucătăriei specifice locale, în special a „Sopa da Pedra de Almeirim”.
Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene