Nijolės Šakočienės šakotis

Nijolės Šakočienės šakotis”, IGP, Lituania, este un produs de brutărie festiv de forma unui con înalt, gol în mijloc, trunchiat, cu „ramuri” ascuțite de diferite dimensiuni.

Este copt într-un cuptor special prin turnarea aluatului în straturi, cu ajutorul unei linguri speciale de lemn, pe o tijă care se rotește încet deasupra unui foc încins. Întregul proces are loc în gospodărie, utilizându-se o metodă tradițională. Dimensiunea produselor variază de la 30 cm la 60 cm înălțime. În Lituania, coacerea prăjiturilor sub formă de „brăduț” a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, mai întâi în mănăstiri. Deși mănăstirile au păstrat cu strășnicie secretul rețetelor, această idee culinară s-a răspândit la începutul secolului al XX-lea, inițial la conace și case parohiale și, ulterior, gospodinele cu experiență au început și ele să prepare aceste prăjituri. Prepararea acestei delicatese festive era rezervată pentru ocazii speciale.

Străbunica brutarilor care prepară „Nijolės Šakočienės šakotis” a primit rețeta de la menajera casei parohiale. De-a lungul anilor, produsul a fost adus la o perfecțiune unică, dobândind anumite caracteristici pe parcurs și, până în prezent, subzistă tradiții gastronomice înrădăcinate în legătură cu produsul „Nijolės Šakočienės šakotis”, neafectate de dezvoltarea rapidă a producției industriale de prăjituri sub formă de „brăduț” de la sfârșitul secolului al XX-lea.

Vizitatorii și cunoscătorii de produse alimentare tradiționale deopotrivă călătoresc către satul Skaistgiriai pentru a gusta prăjiturile „Nijolės Šakočienės šakotis”, pentru a vedea modul în care este preparată această delicatesă împodobită cu ramuri și ce ustensile și ingrediente tradiționale sunt utilizate, pentru a afla despre procesul de producție a „šakotis” și despre păstrarea tradițiilor de coacere a acestui produs, precum și a echipamentelor și a obiceiurilor vechi și pentru a încerca ei înșiși să prepare acest produs complex. Călătorii străini iau „Nijolės Šakočienės šakotis” cu ei acasă, ca suvenir. Acest produs este un suvenir bun, deoarece nu numai că este un produs de brutărie delicios și cu un aspect frumos, dar se și păstrează vreme îndelungată.

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene