Boudin blanc de Liège este un cârnat albă tradițional din regiunea Liège, Belgia, preparat dintr-un amestec de carne de porc, carne de vită, grăsime de porc, ouă, pesmet, smântână, ceapă, și condimente.
Ingrediente: 500g carne de porc (file, pulpă); 250g carne de vită (file, pulpă); 250g grăsime de porc (untură); 200g pesmet alb; 200ml smântână lichidă; 1 ceapă mică (sau 2-3 șalote); 2 ouă; 50ml lapte; 1 legătură pătrunjel proaspăt; 1 linguriță cimbru uscat; 1/2 linguriță magiran uscat; sare și piper după gust; 2 metri membrană de porc (pentru cârnați)
Mod de preparare:
Se amestecă pesmetul cu laptele și se lasă la înmuiat.
Se toacă fin carnea de porc, carnea de vită și grăsimea de porc. Se pot folosi și mașina de tocat, cu sită fină.
Se toacă mărunt ceapa sau șalotele și se călesc ușor într-o tigaie cu puțină grăsime.
Într-un bol mare, se combină carnea tocată, ceapa călită, pesmetul înmuiat, ouăle, smântâna, pătrunjelul tocat, cimbrul, magiranul, sarea și piperul. Se amestecă bine până se obține o compoziție omogenă.
Cu ajutorul unei mașini de umplut cârnați, se umplu membranele de porc cu compoziția pregătită. Se leagă capetele cârnaților cu sfoară de bucătărie.
Se pune o oală cu apă la fiert. Când apa clocotește, se reduce focul și se adaugă cârnații. Se fierb timp de 20-25 de minute.
După fierbere, se scot cârnații din apă și se lasă să se răcească.
Boudin blanc de Liège se poate servi cald sau rece, cu muștar, cartofi prăjiți, salată sau pâine proaspătă.
Aceasta este o rețetă clasică, dar sunt și variante cu mici modificări. Rețeta tradițională poate varia de la un producător la altul, dar aceste ingrediente și pași sunt de bază.