Komiški rogač

Komiški rogač” IGP, este fructul ajuns la maturitate comercială al soiului autohton de roșcovă de pe insula Vis, Croatia.

Caracteristicile organoleptice ale fructului „Komiški rogač” ajuns la maturitate comercială sunt o culoare maro-închis, o păstaie alungită și ușor curbată, cu capete rotunjite, un gust dulceag cu note de ciocolată și de cacao, precum și o aromă deosebit de puternică și intensă care amintește de ciocolată și de cacao. „Komiški rogač” (măcinat) este un produs obținut prin măcinarea păstăilor coapte și uscate de roșcovă. „Komiški rogač” (măcinat) are o culoare maro-deschis, iar textura sa poate varia de la fină la grosieră. Produsul măcinat fin este catifelat la atingere, în timp ce produsul măcinat grosier este grunjos.

Insula Vis se află în zona climatică mediteraneeană și, prin urmare, are o climă mediteranee cu veri calde. Grație unei temperaturi medii anuale de 17 °C și celor aproximativ 2 800 de ore însorite pe an, în interiorul păstăilor de roșcovă se produc și se depozitează cantități mari de zahăr. Arboretul de roșcovi din Komiža, unde sunt prezenți arbori cu o vârstă de peste 500 de ani, reprezintă o dovadă a tradiției cultivării roșcovilor pe insula. Datorită mirosului și aromei sale, „Komiški rogač” (măcinat) este adesea utilizat ca ingredient în dulciuri, cărora le conferă gustul său și aroma sa distinctive, cum este cazul prăjiturii cu roșcovă și cu mere cu glazură de ciocolată și caramel sărat (Bake me de Nina Mrvica, Kolač od rogača i jabuke s kremom od čokolade i slanog karamela). Consiliul de turism din Komiža a inclus Dani rogača (Zilele roșcovei), ca sărbătoare locală a fructelor de roșcovă.