Sarbatorile de Craciun in Croatia

Ajunul Crăciunului și ziua de Crăciun sunt sărbătorite în mare parte cu familia apropiată.

În Croația, pregătirile pentru Crăciun încep pe 25 noiembrie, care este ziua Sfintei Ecaterine. Peste 85% dintre oamenii din Croația sunt catolici, așa că Adventul este un moment important pentru ei. Pe lângă ziua Sfintei Ecaterine si alti sfinți sunt sărbătoriti în Advent. Pe 4 decembrie este ziua Sf. Barbara; pe 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae și pe 13 decembrie este ziua Sfintei Lucie/Luciei. În ajunul Sfântului Nicolae (a 5-a), copiii își curăță pantofii/ghetele și le lasă la geam. În ziua Sfintei Lucie oamenii seamănă adesea grâu în farfurii mici. Lăstarii de iarbă care cresc (numiți grâu de Crăciun) sunt puși sub pomul de Crăciun în Ajunul Crăciunului.

Pomii de Crăciun sunt foarte populari și sunt împodobiți în mod normal în Ajunul Crăciunului, dar unii oameni îi pun și îi împodobesc în ziua de Sfântul Nicolae. În Croația sunt decorate în mod tradițional cu ornamente în formă de fructe. Pe vremuri erau fructe adevărate sau fructe confiate perseverente care uneori erau acoperite cu aur! Există o veche tradiție croată conform căreia tinerii le dădeau prietenelor lor un măr împodobit de Crăciun. În zonele rurale ale țării, încă se obișnuiește să se aducă paie în casă în Ajunul Crăciunului, ca simbol al viitoarelor recolte bune.

În mod normal, cadourile sunt schimbate în Ajunul Crăciunului sau în ziua de Crăciun. Mulți oameni le place să meargă la o slujbă de la miezul nopții. În Ajunul Crăciunului, cei mai mulți oameni mănâncă cod uscat numit „bakalar” sau un alt fel de pește, deoarece este considerat mancare de post. Principala zi de Crăciun este adesea curcanul, gâsca sau rața. De asemenea, există întotdeauna o mulțime de prăjiturii, „Krafne” umplute cu gem, jeleu, marmeladă sau ciocolată , „fritule” care sunt aromate cu lămâie și rom.


Cautare