„Sörmlands Ädel” este o brânză matură din Suedia, cu pastă moale cu mucegai, fabricată din lapte de vacă integral.
Brânzeturile cu indicația protejată „Sörmlands Ädel”, îndeplinesc următoarele cerințe: brânza este cilindrică, cu perioada de maturare de 5-12 luni, consistență moale, cu aromă de unt, ciuperci, trufe și de portocale amare si cu gust sărat plăcut. Lapte utilizat este integral ecologic, refrigerat până la utilizarea pentru obținerea de brânzeturi. Este o brânză albastră cremoasă, mai moale decât Roquefort, dar mai ferm decât Gorgonzola. Ädel din Sörmland a primit o serie de premii internationale.
„Sörmlands Ädel” este produsă cu ajutorul unui amestec de două tulpini diferite de P. roqueforti, o metodă de producție unică acestui tip de brânză, care îi conferă o paletă largă și complexă de gusturi. Caracteristicile brânzei „Sörmlands Ädel” depind de experiența producătorului de brânză și de abilitatea de a adapta procesul de producție a brânzei, bazându-se pe simțurile sale, pentru a ține seama de variațiile sezoniere ale conținutului de grăsime și de proteine al laptelui. Acest lucru se realizează prin adaptarea duratelor și temperaturii în diferitele etape de producție a brânzei „Sörmlands Ädel”.