Placerea cea mai mare la o masa de sarbatori o ofera friptura de gasca.
Ingrediente: o gasca tanara de 5 kg; 250 g prune uscate; 500 g mere, 2 linguri de zahar; 4-5 linguri de pesmet, cognac sau rachiu din vin. Ingrediente pentru sos: 1-2 linguri faina; 2-3 linguri marmelada de mere; sare; piper.
Gasca se spala in interior si in exterior si se condimenteaza cu sare si piper. Prunele uscate inmuiate peste noapte, se decojesc si se taie in bucatele mici. Se amesteca cu merele taiate, se aromatizeaza cu zahar, pesmet, scortiosara si rachiu de vin. Cu acestea, gasca se umple si se inchide. Se pune in tava de copt, 3 cani de apa si o bucata de mar taiat.
Gasca cu pieptul in sus pe tava, se introduce in cuptorul preincalzit, in partea cea mai de jos. Se coace incet 2-3 ore la 200 grade C si se amesteca cu sucul fripturii peste tot. La jumatatea coacerii se inteapa pielea intre coapse si burta pentru ca grasimea sa poata iesii. Cu 30 minute inainte de coacere, gasca se intoarce si se lasa 15 minute, pentru ca spatele sa se rumeneasca. Apoi se intoarce din nou si se stropeste cu apa rece sarata si se lasa sa devina crocanta. Lichidul din tava se amesteca cu apa, se leaga cu faina si smantana. Se poate servi cu garnitura de cartofi, paste si varza rosie.