Sarbatori traditionale de iarna in Austria

Iarna este probabil anotimpul cel mai bogat în evenimente, dominând sărbătorile creștine din Austria.

În afară de Crăciun și de Anul Nou, care generează o bună parte din atmosfera de sărbătoare, austriecii mai practică jocurile închinate Sfântului Nicolae (la Bad Mitterndorf), construirea ieslei (la Bad Ischl sau la Traismauer), Krippenschauen sau vizitarea și vizionarea ieslelor din casele oamenilor, precum și Turmblasen (în Tirol).

De la Sfântul Nicolae și până la Bobotează, umblă un soi de urători și colindători costumați și mascați, Perchten (în Lungau, Ennstal și Mürtal); sunt acoperiți cu blănuri și poartă măști cu coarne în frunte, alungă frigul și întunericul și aduc voie bună, lumina soarelui și fertilitate.

Sternsingen sau mersul cu steaua este un obicei care are loc în Ajunul Bobotezei și care amintește de vizita celor Trei Magi la ieslea lui Isus din Bethlehem.

În regiunea Salzburg are loc Glöckerläufe (oamenii fug cu pălării împodobite cu clopoței).

Carnavalul, specific lumii catolice, este organizat în luna ianuarie și în Austria; astfel, în Vorarlberg are loc Fasching-ul.

Specifice Tirolului sunt cortegiile tradiționale cu măști ancestrale: Imster Schemenlaufen (la Imst) și Schleicherlaufen (la Telfs).

Carnavalul de la Bad Aussee este celebru datorită Trommelweiber (femei îmbrăcate viu-colorat ce umblă pe picioroange) și Flinserln (bărbați înveștmântați în haine acoperite cu zale strălucitoare).

Nu mai puțin apreciat este Fetzenfasching de la Ebensee (carnavalul zdrențelor).

 


Cautare