Croatia are 12 produse protejate si in curs de inregistrare la UE

Mai mult de 15 miliarde de euro reprezinta valoarea vanzarilor produselor alimentare si agricole protejate din Uniunea Europeana.

In baza de date UE, sunt inregistrate mai mult de 1160 de astfel de produse, in afara de vinuri si bauturi spirtoase, care reprezinta alte cateva sute. Denumire de origine, originea geografica sau indicatie de specialitate traditionala, au rolul de a proteja un numar tot mai mare de produse din carne, branzeturi, paine, paste, uleuri, bauturi, legume, fructe, mancaruri traditionale, etc, in cele 27 de state membre ale UE.

Italia, de exemplu, are in baza European de date inregistrate peste 250 de produse, dintre care nu lipseste renumitul parmezan, iar alte cateva zeci sunt un proces de inregistrare.

Croatia care a aderat de curand la Uniunea Europeana, are deja in baza de date inregistrat produsul sunca afumata dar si alte 12 cereri depuse pentru prosciutto Istria, ulei de masline extravirgin Cres, varza Ogulinski si varza Varazdin, ardeii Virovitica, carnatii Baranja, sunca afumata dalmatiana, prosciutto Krk, cartofiI Lika, visinile si cirese Dalmatia sau renumita placinta Zagorje poljicki soparnik.