Tradiția dulciurilor din La Ligua

Dulciurile din La Ligua, Chile sunt renumite pentru gustul lor specific și varietatea bogată. 

Printre cele mai cunoscute se numără: cacho, cocadas, alfajores, chilenitos, merengues, milhojas, palas, almejas, empolvados și empanadas de alcayota. Acestea sunt considerate deserturi tradiționale și continuă să fie apreciate de generații. 

  • Cacho: Un tip de patiserie umplută cu cremă sau dulce de leche.
  • Cocadas: Biscuiți de cocos, adesea glazurați cu ciocolată.
  • Alfajores: Sandvișuri cu două straturi de biscuiți și umplutură de dulce de leche sau alte creme.
  • Chilenitos: Un tip de prăjitură cu foi de napolitană și cremă.
  • Merengues: Bezele, disponibile în diferite arome și dimensiuni.
  • Milhojas: Straturi de foietaj cu cremă.
  • Palas: Un tip de prăjitură cu fructe, de obicei, cu cremă de mere.
  • Almejas: Un tip de prăjitură cu formă de scoică, umplută cu cremă.
  • Empolvados: Prăjituri mici, pudrate cu zahăr.
  • Empanadas de alcayota: Pateuri umplute cu dovleac.

Există mai multe cofetării și magazine specializate în La Ligua, unde se pot găsi aceste dulciuri. Este o tehnică de patiserie artizanală de origine spaniolă, dar produsă folosind trestie de zahăr și ingrediente locale, fabricată și vândută în La Ligua. În secolul al XIX-lea, dulciurile erau vândute în gări, în timp ce din secolul al XX-lea au fost vândute în autogare, pe autostrăzi și fabrici de dulciuri. Este compusă dintr-un set de expresii culturale asociate cu producția și vânzarea de dulciuri care unește un grup de oameni și generează continuitate socială între locuitori, consolidând procesele locale de identificare și coeziune colectivă. Transmiterea cunoștințelor specifice are loc prin figura maestrului și a ucenicului și este amplificată de activitatea sa comercială, permițând profesionalizarea și crearea unei meserii.

În prezent, tradiția este exprimată în trei case de fabricare a dulciurilor, toate situate în centrul urban al orașului La Ligua (Casa Elba, Patricia și Teresa), care se caracterizează prin producerea de manjar în vase de cupru și greutatea mai mare asociată cu fiecare dintre dulciurile lor. Comunitatea include și grupul de fabrici de dulciuri La Ligua asociate într-o breaslă de producători, caracterizată prin utilizarea unui gramaj mediu și achiziționarea de manjar. În cele din urmă, comunitatea este formată și din vânzătorii de Dulces de la Ligua, ale căror dulciuri folosesc un gramaj mai mic, cumpără manjarul lor și sunt vândute la un preț mai mic