Palinca Maghiara

25.01.2017. Palinca maghiara a ajuns renumita in intreaga lume datorita ingredientelor de baza bogate in arome.

Cele mai vechi palinci sunt cele obtinute din lapte, un asemenea exemplu fiind cumisul la mongoli sau rachiul la calmuci, buturi renumite in Asia.

In secolul al VIII-lea, prin distilarea vinului, arabii au obtinut alcool etilic, iar modul de preparare a vinarsului s-a raspandit in Europa, prin intermediul grecilor si italienilor. In 1170 celtii din Scotia preparau deja palinca de cereale.

Aparitia palincii in Ungaria se leaga de curtea regala a Ungariei a secolului XIV. Carol Robert de Anjou si sotia sa, regina Elisabeta, care sufereau de guta, au fost vindecati cu medicamentenul aqua vitae. Apa reginei ungare a fost de fapt un distilat de vin (palinca) aromatizat cu rozmarin de origine italiana.

Pentru o vreme admiratia pentru palinca a fost uitata si a redevenit cunoscuta in 1729, iar pentru efectele sale benefice a recucerit Ungaria. In mare parte, in aceea vreme, palinca maghiara era facuta din cereale, iar distilatele din fructele de padure si cele pomicole, bogate in arome au aparut mai tarziu si au devenit produse de lux unguresti, cautate in intreaga lume.

Anumite zone din Ungaria sunt renumite pentru aroma fructelor si pentru palincile foarte bune, precum: Palinca de mere din SZABOLCS, palinca de prune BEKES, palinca de caise GONC, palinca de prune SZATMAR, palinca de caise KECSKEMET, palinca AGYAS, etc.