Fermierii romani din Spania

Mai multi romani din Bistrita, cultiva pe cont proriu, in Spania, avocado, kiwi si legume de sera.

Maria (40 de ani), Grigore (36 de ani), Ion (32 de ani) sunt trei frati dintr-o comuna bistriteana, care traiesc in Spania, langa Motril, de 17 ani. Au lucrat la patron, in agricultura, au invatat meserie si au vrut sa munceasca pentru ei. De sapte ani, au trecut pe cont propriu si cultiva avocado, kiwi si cherimoya. Au început sa cultive un hectar si s-au extins treptat, reinvestind in fiecare an beneficiul. Acum, cei doi frati lucreaza 12 hectare de livada iar Maria se ocupa de o sera de legume. In livada dau de lucru si la alti oameni, majoritatea romani. Au invatat meserie in Spania si se gandesc ca intr-o zi vor putea sa investeasca in Romania tot ce au construit in Spania cu profesionalism si cu determinare.

Alex Rusu este tot din Bistrita, si a plecat impreuna cu parintii sai in Spania, la 10 ani. Acum are 28 de ani și e agricultor în provincia Almeria, unde administreaza sere intinse pe 2 hectare, in care cultiva ardei si castraveți. Este fermier de opt ani. S-a instalat cu sprijin financiar din fonduri europene pentru tinerii agricultori, dupa ce a facut un curs intensiv de agricultura, timp de sase luni. Intentia sa e sa se extinda pe masura ce va aduna capital pentru investitii. Se gandeste serios sa revina in Romania, sa investeasca acasa, la Bistrita, in sere. Ce fain e sa discuti cu oameni normali! Si sa vezi cum harnicia si determinarea poate produce bunastare”, relateaza Dacian Ciolos pe pagina sa de Facebook, dupa intalnirea cu romanii din sudul Spaniei.