Festivalul trandafirilor „Szoregi rozsato”

Productia de plante ornamentale are peste 100 de ani de traditie în Ungaria.

Peste 50 de soiuri de trandafirii sunt cultivati pe aproximativ 170 de hectare, in centrul de productie Szeged-Szoreg. Aici se cultiva 90% din cele 5 milioane de trandafiri produse annual in Ungaria si exportate in 23 de tari. Trandafirul nobil cu radacina libera comercializat se compune dintr-un portaltoi si un altoit cu un soi nobil. Sunt utilizate ca portaltoi urmatoarele soiuri: Laxa, Polmeriana, Schmid’s Ideal, Inermis, Multiflora si Superbe. Pentru productia trandafirilor „Szoregi rozsato” se utilizeaza urmatoarele grupuri de soiuri: trandafir de gradina si strat de flori, teahybrid, polyantha, floribunda, Rosa multiflora, trandafir miniatural si trandafir târâtor. Aceste grupuri pot fi altoite de asemenea pe propriul trunchi, inaltimea locului de altoire putand varia intre 40 cm si 140 cm.

Productia trandafirilor, precum si vanzarea trandafirilor altoiti si a trandafirilor taiati in piete a inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea in zona Szeged-Szoreg. Tinerii mesteri in altoire proveniti din scolile pepinierelor din Szeged s-au asezat in Szoreg, unde au inceput sa gradinareasca micile lor loturi de 1400 - 2800 mp. Micii gradinari fiind extrem de priceputi, au dezvoltat pana la perfectiune produsul muncii lor. In 1936 au infiintat prima cooperativa in care se produceau 1,2 milioane de plante altoite. Azi marca „Szoregi rozsata” se bucura de faima si de o buna reputatie in strainatate.

Anual are loc in Szoreg in festival al rozmarinului in luna iunie, ce dureaza trei zile. Oamenii locului ii primesc pe vizitatori ca pe niste trandafiri. Acestia pot vedea viata de zi cu zi a cultivatorilor de trandafiri si pot vizita primul Muzeul al Rozelor din Ungaria. Principala atractie a Festivalului este parada si carnavalul ce au loc sambata dupa-amiaza, in centrul comunei.

 

 


Cautare