Virșli “Sbuciumelea”

In comuna Pianu, Județul Alba, in cadrul carmangeriei Sbuciumelea Ioan Î.F., se produc printre cei mai buni virsli traditionali.

Virșli "SBUCIUMELEA", atestat traditional, sunt un sortiment de preparate din carne, cârnați - cârnați subțiri fabricați din carne de vită, carne de porc lucru, carne de oaie, condimente (piper, usturoi, boia de ardei dulce, iute) afumate la cald (hițuire). Este o tradiție de familie, bunici, tată, fiu a căror ocupație era producerea și comercializarea virșilor în piețe, târguri de animale. Ca tradiție care se păstrează și azi este în fiecare zi de joi în piața agroalimentară Sebeș nu lipsesc Virșli "SBUCIUMELEA" a căror miros și aromă te atrage de departe.

Forma lor în bucăți cilindrice de aproximativ 15-20 cm lungime, în mațe de oaie, obținute prin răsucire în șiraguri; suprafața curată, nelipicioasă cu învelișul continuu, nedeteriorat. Culoarea roșie cărămizie specifică produsului afumat, fără pete sau mucegai. Aspectul pe secțiune al produsului este de pastă fină din carne de vită, carne de porc, carne de oaie bine legată compactă și uniformă. Gustul și mirosul este unul plăcut, aparte, zemoși, suculenți, ușor picant, extrem de gustoși, genul de cârnați cu totul deosebiți și savuroși, specific componentelor( carne vită, carne porc, carne oaie) și condimentelor folosite. Consistență semi-tare către tare, când muști din ei pușcă și împroașcă zeamă.