Stâne, Gusturi și Tradiții românești

Anual, in curtea Ministerului Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se organizeaza evenimentul „Stâne, Gusturi și Tradiții românești”.

Pentru trei zile, veți aveți oportunitatea să experimentați viața la stână, unde timpul pare că se oprește în loc. Practic, toate ingredientele necesare pentru a crea ambianța unui sfârșit frumos de toamnă se afla în curtea MADR: produse tradiționale pregătite ca la stână: bulz, pastramă, mici pe grătar, precum și muzica populară. Atracția târgului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul, mâncarea de bază a ciobanilor, un preparat care conține pe lângă dragostea și tradiția gastronomică străveche, un gust de neuitat.

Mărioara Băbu de la Stana Stefanu, din Novaci, județul Gorj, gătește de mulți ani, la început doar pentru ciobanii din stână, iar acum pentru toți cei care-i calcă pragul. La vremea mesei, în vatra stânei, întotdeauna clocotesc pe pirostrii două ceaune mari, cu mămăligă și tocan de oaie, iar în jar se rumenesc bulzi de mămăligă cu brânză. De la Stâna Ștefanu nimeni nu pleacă flămând!. O mare parte din produsele băciței sunt certificate pe schema de calitate „Produs Montan” de către Agenția Naţională a Zonei Montane. De asemenea, Mărioara Băbu are atestate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale două produse tradiționale: tocan de oaie și tăiței de casă.

La târgul din curtea MADR veți găsiți produse gustoase și sănătoase de la ferma de ovine a fraților Țebeică printre care si pastrama de oaie este un preparat savuros. Și, așa cum cunoașteți, carnea de oaie este o sursă excelentă de proteine, fier, zinc și vitamina B. La târgul MADR, puteți degusta la standul producătorului Baciu, din Marpod, județul Sibiu produse tradiționale din carne și lapte, precum: virșli de oaie și capră, cârnați de oaie, telemea de oaie, caș de oaie, brânză de burduf. Proprietarii dețin un magazin în Piața Cibin, în cadrul căruia comercializează o gamă largă de preparate specifice tradiției românești autentice de pe Valea Hârtibaciului: cârnați de casă, jumări, pastramă de oaie, Telemea de Sibiu, cozonac de casă.