Anticum de Butea - băutură fermentată naturală din mure

Antica Marinela P.F.A. din Butea, Județul Iași, produce primul vin traditional.

Este un produs natural, de consistență lichidă specifică băuturilor alcoolice, obținut din fructe mature, foarte bine coapte, cu un conținut de 12 % alcool, echilibrat în ceea ce privește aciditatea totală, este de culoare roșu briliant cu reflexii purpurii, cu un parfum intens și persistent cu un gust proaspăt și foarte plăcut de mure, are un conținut bogat de săruri minerale și vitamine, bogat în magneziu, siliciu, fier, potasiu, calciu, acizi și antioxidanți naturali. Produsul “Anticum de Butea - bautura fermentata naturala din mure” este primul vin autorizat ca fiind traditional, la nivel national. Astfel, Marius Antica devine primul iesean care obtine acest document, iar vinul sau este vandut peste tot in lume. Vinul din mure, Anticum de Butea, 0.75 l, se gaseste pe EMAG la pretul de 45 lei. Este obtinut prin fermentatie naturala si are o tarie alcoolica de 11 grade. Are o aciditate de 5,5 gr/l si un continut zahar de 23 gr/l. Gust este usor dulce cu un buchet specific pentru un vin de mure. Este un vin demidulce obtinut din soiul Agiorgitiko.

Conform legii, un produs traditional reprezinta un produs alimentar fabricat pe teritoriul national pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. De asemenea, reteta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna, de unde provine beneficiarul sau sa fie o reteta veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din productie locala, specifice zonei, macar o etapa din productie sa fie executata manual, dar si cantitatea de produse sa fie una redusa semnificativ fata de cele produse industrial.