Indicația geografică protejată „Fragola della Basilicata” se referă la fructele căpșunilor Fragaria x ananassa cultivate, din genul Fragaria și familia Rosaceae.
Sunt incluse o gamă largă de soiuri, după cum urmează: Sabrosa, Inspire, NSG 203, NSG 465, NSG 207, Sabrina, Melissa, Marisol, Flavia, Ardea, Arvem, Elide, Flaminia, Koinè, Ligea, Limvalnera, Marielouise, Medi’, Nabila, Partenope, Primavera, Red Sayra, Red Samantha, Red Shaida, Red Sara, Renewal, Pajaro, Tudla și Thetis.Indicația geografică protejată „Fragola della Basilicata” se bazează pe calitatea produsului și pe rezultatul tradiției îndelungate de cultivare a căpșunilor și utilizare a fructelor acestora în Basilicata. Calitatea se datorează unor aspecte specifice ale ariei geografice, care o fac ideală pentru cultivarea căpșunilor: sol, climă și factori umani.
Pe coasta ionică, cultivarea căpșunilor a început efectiv în jurul anului 1961. Lucrătorii sezonieri proveneau din diferite sate din zona interioară Basilicata, unde se recoltau și căpșuni sălbatice, așa cum s-a întâmplat în Lagonegrese. Cercetările efectuate în Venosa, Villa d’Agri (Marsicovetere) și, ulterior, în Rotonda, în Valsinni și în comunitățile de pe coasta ionică, de la Bernalda la Nova Siri (aria geografică Metapontino) au condus, în 1969, la oficializarea denumirii locale „Fragola della Basilicata” de către Oficiul Provincial pentru Agricultură din Matera de la acea vreme. Dintre suprafețele productive ale comunităților din zonă, Metapontino s-a evidențiat imediat ca fiind suprafața cea mai potrivită pentru cultivarea căpșunilor.
Această alegere recunoaște cultura și tradiția la care se referă denumirea. Pe ambalajul produselor tradiționale italiene în marile lanțuri de vânzare cu amănuntul apare următoarea mențiune: „Fragole della Basilicata sunt căpșune de un roșu aprins, dulci și foarte aromate, cu o consistență a pulpei compactă și fermă”. Basilicata, mai degrabă Metapontino, o câmpie mângâiată de Marea Ionică, caracterizată de veri calde și uscate și ierni umede blânde, este mediul ideal pentru cultivarea căpșunilor. Regiunea este cunoscută chiar sub denumirea de „California Italiei” (sursa: Terre d’Italie).
„Fragola della Basilicata” a fost utilizată pentru a obține cea mai lungă tartă de căpșune din lume: 60,48 metri în Scanzano Jonico în 2019 și 105,25 metri în Muro Lucano în 2023, ambele întrecând recordul anterior de 32,24 metri stabilit în Franța. Produsul este cunoscut și pentru utilizările sale culinare și este folosit pentru fabricarea gemului de către societăți precum Gruppo Fini (cunoscut și sub denumirea de Non Solo Buono), fiind renumit și în Polonia. Este utilizat ca ingredient în batoanele de ciocolată cu căpșune (fabricate de Marco Colzani) și în rețeta de înghețată pe băț a influențatorului Michela Coppa.