Carnea de vita "Bazas"

 Carnea de vita "Bazas", IGP, Franta provine de la bovine din rasele Bazadaise, Blonde d'Aquitaine sau in urma incrucisarii dintre aceste doua rase. 

Varsta de sacrificare a animalelor: Juninci: minimum 30 luni — maximum 48 luni; Vaci: minimum 36 luni — maximum 108 luni; Boi: minimum 36 luni — maximum 60 luni. 

Caracteristici ale carcaselor: Greutate minima: 300 kg pentru junici si vaci; 380 kg pentru boi; Conformare clase E, U, R; Strat de grasime 3 si 4; Nu se indeparteaza grasimea de pe carcasele care au o acoperire cu grasime de 3, iar de pe cele care au o acoperire cu grasime egala cu 4, grasimea se indeparteaza partial; Culoarea carnii: rosu aprins.

  Animalul este identificat cel tarziu pana la varsta de 7 zile printr-o crotalie aprobata la fiecare ureche, aceste doua crotalii purtand numarul national exclusiv de identificare al animalului. Animalul este insotit pana la abator de un document de identificare („pasaport”): acesta cuprinde datele de identificare ale animalului (data nasterii, codul rasei, numarul national de identificare etc.). Acest pasaport permite, de asemenea, cunoasterea diferitelor locuri de crestere prin care a trecut animalul: fiecare detinător de animale aplica o eticheta de insotire si fiecare loc de crestere este identificat printr-un numar unic (primele 5 cifre desemnează numerele codului INSEE din departamentul si din comuna in care se afla crescatoria). Astfel se face cunoscuta originea geografica a animalelor. La abator carcasa este identificata printr-un numar de sacrificare prin care se poate face legatura cu numarul national de identificare; pe carcasa se aplică sigla „Boeuf de Bazas”cu cerneala alimentara. Un certificat de garantie numerotat, pe care se inscrie numarul national de identificare al animalului si numarul de sacrificare al acestuia, insoteste fiecare carcasa, semicarcasa sau sfert de carcasa care se vinde unui macelar. Macelarii le vand in exclusivitate sau impreuna cu alte produse din carne. Controalele contabile se realizeaza si la nivelul stocurilor.

 Cresterea animalelor timp se realizeaza minimum 30 de luni pentru junici si timp de minimum 36 de luni pentru vaci si boi. Viteii sunt crescuti dupa metoda cirezii de vaci care alapteaza (alaptati de mama lor). Animale sunt scoase la pascut minimum 7 luni pe an, in afara cazurilor exceptionale de conditii climatice nefavorabile. Hranirea cu iarba sau cu furaje provenind in principal din exploatatie si cu alimente complementare aprobate de l'Association pour la Défense du Boeuf de Bazas. Hranirea in faza de ingrasare (finala): aceasta faza cu o durata de minimum 4 luni vizeaza incheierea ingrasarii animalelor si permite obtinerea caracteristicilor calitative optime ale carcaselor si ale carnii. In faza finala sau cel putin in ultimele 2 luni, animalul este hranit obligatoriu in staul, singur sau in grup. In faza finala se folosesc cerealele sau tarate (porumb, grau, orz, triticale, ovaz, secara etc.), completate cu furaje grosiere (iarba, fan) si/sau radacini si tuberculi. Crescatorul — ingrasator va trebui sa adapteze ratia la starea biologica a animalului si la apetitul acestuia. In acest context, este autorizata distributia de porumb si/sau iarba din siloz fara sa depaseasca 50 % din materia uscata a ratiei, in completarea cerealelor care vor trebui sa constituie baza energetica a ratiei. In completarea cerealelor, este autorizata distribuirea de turte (in principal din soia si din in). In mod traditional, mai mult de 70 % din alimente si mai mult de 90 % din alimentatia pe durata de viata a unei bovine sunt produse in exploatatie. Maturarea carnii: Minimum 10 zile.

 O caracteristica speciala:

Clima oceanica a zonei (ierni blande, ploi frecvente si repartizate pe tot parcursul anului, deseori vreme însorita) permite exploatarea pasunilor drept fanete naturale sau temporare si pascutul animalelor timp de mai mult de jumatate din an.

Rasele retinute pentru productia de „Boeuf de Bazas” sunt utilizate in mod traditional in aceasta zona, rasele Bazadaise si Blonde d'Aquitaine fiind rase locale.

 O reputatie solida:

Denumirea „Boeuf de Bazas” dateaza din secolul al XIII-lea si se refera la cele mai bune rase locale de carne produse in regiunea orasului Bazas.

Reputatia „Boeuf de Bazas” s-a pastrat din secolul al XIII-lea prin defilarea traditionala a bovinelor din Bazas in joia Carnavalului, cunoscuta drept La fête des Boeufs gras”. Aceasta sarbatoare nu a incetat sa existe nici chiar in perioade in care i-a fost amenintaata existenta (Ancien Regime). Bovinele folosite la munca erau apoi ingrasaate si vandute in principal la piata, in orasul Bazas. Reputatia „Boeuf de Bazas” ramane la fel de solida.

La nivel local:

  • sarbatoarea la fête des Boeufs gras de la Bazas atrage in fiecare an in perioada Carnavalului un public numeros, iar macelariile care participa la initiativa „Boeuf de Bazas” inregistreaza cresteri ale vanzarilor in proportie de 30 % in aceasta perioada. Aceasta sarbatoare se bazeaza pe specificul si notorietatea produsului si, la randul sau, permite mentinerea de-a lungul timpului a notorietatii „boeuf de Bazas”,
  • si alte comune din zona IGP organizeaza manifestari de acest gen.

La nivel national:

Reputatia depaseste cu mult cadrul local. Se pot oferi cateva exemple:

  • articolul din Figaro din data de 16 februarie 2003 si intitulat „Le boeuf gras fait son carnaval” (Carnavalul boului gras),
  • reteta de croustillant de queue de boeuf de Bazas au foie gras de canard poêlé des landes”, prezentata in cadrul emisiunii Les escapades de Petitrenaud difuzata pe canalul France 5.