Aito saunapalvikinkku

Aito saunapalvikinkku”/„Äkta basturökt skinka” IGP, Finlanda, este un produs din carne obținut din jambon întreg sau din felii rotunde de jambon de la porci pentru îngrășat.

Produsul este afumat cu lemn de arin, utilizând o metodă de afumare directă într-o saună cu fum, ceea ce îl diferențiază de alte jamboane afumate, atât din punctul de vedere al metodei sale de preparare, cât și din punctul de vedere al caracteristicilor produsului. Conținutul de carne al produsului finit este întotdeauna de cel puțin 90 %. „Aito saunapalvikinkku”/„Äkta basturökt skinka” are o suprafață destul de uscată, dar o textură suculentă. Ca urmare a perioadei lungi de afumare și a metodei de afumare directă, suprafața sa exterioară este de un maro roșcat închis. La interior, culoarea este roșiatică. Produsul prezintă aroma și gustul tipice fumului de lemn de arin.

Finlanda este situată la latitudini nordice unde, din cauza iernilor reci, oamenii nu puteau să se îmbăieze afară. Saunele au fost construite pentru ca oamenii să se poată spăla, dar erau folosite, de asemenea, pentru sacrificarea animalelor, maturarea cărnii, îndulcirea malțului, uscarea inului, spălarea rufelor, precum și pentru odihnă și menținerea sănătății oamenilor. Sarea era un produs valoros, al cărui import în Finlanda era costisitor. De exemplu, durata de valabilitate a produselor din carne putea fi asigurată într-un mod mai ieftin prin afumarea cărnii într-o saună cu fum. Jambonul maturat în saună este preparat în Finlanda în conformitate cu rețete tradiționale de demult, transmise de la o generație la alta. În Finlanda se obișnuia uscarea cărnii sub bârnele saunelor cu fum. Atârnată acolo, carnea se afuma încetul cu încetul, deasupra unui foc deschis situat în mijlocul încăperii. Maturarea jambonului în saune a început în Finlanda în anii 1800, ca modalitate de maturare a jambonului acasă.