„Íslenskt lambakjöt” este denumirea dată cărnii DOP, provenite de la miei islandezi de rasă pură, născuți, crescuți și sacrificați în insula Islanda, Oceanul Atlantic de Nord.
Carcasa toaletată cântărește 15-17 kg la 4-6 luni, atunci când toți mieii sunt sacrificați. Carnea are culoarea roșu-închis, este fragedă și are aromă de vânat. Mieii pot fi comercializați sub formă de carcasă întreagă sau bucăți principale (sferturi anterioare, coaste, fileuri, pulpă, cotlete, jarete etc.), proaspete sau congelate. Creșterea ovinelor are o tradiție culturală îndelungată și bogată în Islanda. Mulți consideră că, fără ovine, Islanda ar fi fost nelocuibilă pentru coloniști cu secole în urmă. Ovinele au susținut națiunea: carnea lor a hrănit generații întregi, iar lâna și pieile le-au protejat de frig. Unul dintre cele mai bune exemple de preparate tradiționale islandeze este supa de carne de miel, care se servea în zilele de duminică sau ca preparat special, dar care în prezent se servește zilnic.
Fermierii islandezi țin oile adulte hrănite în spații închise pe timpul iernii din cauza condițiilor meteorologice. Acestea sunt hrănite cu fân, pe care fermierii îl adună în timpul verii. Sezonul de fătare începe între sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai și durează până la începutul lunii iunie. Mieii pasc din primăvară până toamna pe pajiști cultivate sau pășuni. Nivelurile scăzute de poluare, aerul curat și abundența spațiului de locuit influențează condițiile de creștere a ovinelor din Islanda, la fel ca nivelul scăzut de poluare a pășunilor, un tratament bun și condițiile de viață bune. Iarba cu care se hrănesc mieii este bogată în acidul omega-3 linolenic și vitamina E. În plus, s-a demonstrat că mieii islandezi nu resimt niciun stres înaintea sau în timpul sacrificării, ceea ce asigură niveluri foarte scazute de aciditate carnii.