Wrångebäcksost

Wrångebäcksost”, DOP Suedia, este denumirea unei brânze cu pasta semitare fabricată din lapte integral de vacă tratat termic ecologic.

Brânza este cilindrică și are un diametru de 30-45 cm și înălțimea de 10-18 cm. Greutate este de 8-13 kg. Perioada de maturare este de minimum 9 luni. Suprafața are crustă cu bacterii de mucegai si este de culoare portocalie până la ruginie, cu tonuri de brun. Textură este compactă, cu găurele din loc în loc iar cositenta fermă și cremoasă, cu cristale. Are un gust sărat pronunțat și o ușoară dulceață. Proprietățile „Wrångebäcksost” diferă în mod distinct de cele ale brânzeturilor europene tradiționale cu pasta semitare fabricate din lapte tratat termic. Caracteristicile sunt rezultatul unui proces de producție bine integrat, de la producția de nutreț până la brânza maturată, bazat pe o tradiție îndelungată de activitate de producător tradițional.

La sfârșitul Evului Mediu, în Guldkroken avea loc producția de brânză pentru mânăstirile din Östergötland de la Alvastra și Vadstena. După Reformă, producția de lactate a devenit o activitate eminamente casnică. Brânza a început să fie produsă pentru vânzare la mijlocul secolului XIX. La confluența dintre secolul XIX și secolul XX, în Guldkroken existau aproximativ 15 ferme de producție de lactate. Brânzeturile produse erau adesea cunoscute cu numele fermei de producție. „Wrångebäcksost” este una dintre aceste brânzeturi care era inițial produsă la o fermă de lactate denumită Wrångebäck. Producția comercială de „Wrångebäcksost” a încetat în anii 1960 și a fost reluată în 2008 sub îndrumarea producătorului de brânză care, în anii 1960, a fost responsabil cu producerea „Wrångebäcksost”. Prin urmare, priceperea în ce privește fabricarea și prelucrarea brânzei, care a fost dobândită de producătorul de brânză de la predecesorul său și a fost transmisă de la un producător de lactate la altul din 1889, poate fi transferată unei noi generații de producători de lactate.