Branza de Pag

Paski sir” DOP, este o branza tare de oaie, produsa din lapte integral provenit de la rasa autohtona de oi de pe insula Pag, Croatia.

Pentru locuitorii insulei Pag, branza reprezenta, in primul rand, o rezerva de grasimi si proteine dupa sezonului mulsului, dar si un produs alimentar valoros, care putea fi tranzactionat. Se considera ca productia branzei „Paski sir” asa cum o stim astazi a inceput in jurul anului 1870. Compoziția caracteristica a florei pasunilor de pe insula Pag influenteaza compozitia specifica a laptelui de oaie in ceea ce priveste continutul de grasimi, proteine, zahar si minerale, precum si alti compusi specifici, care contribuie la aroma specifica de ierburi aromatice mediteraneene a branzei si la gustul sau intens si picant. La aroma desavarsita si la gustul „umami” contribuie acidul succinic, care se gaseste doar in branza „Paski sir”.

In trecut, conditiile din camera de maturare nu puteau fi controlate si, din cauza umiditatii ridicate, pe coaja se dezvolta o microflora nedorita. Drept urmare, producatorii spalau manual branza din cand in cand si o ungeau cu ulei de masline. Coaja este suficient de moale pentru a fi consumata. Branza „Paski sir” este pe deplin maturata dupa ce a stat la maturat timp de cel putin 6 luni; are o structură granulata fina si se desprinde in bucati neregulate atunci cand este taiata. Are un gust picant, plin in mod armonios si se topeste in gura, simtindu-se „cristale” sub limba. Numeroasele premii obtinute la expozitiile nationale si internationale fac dovada calitatii speciale a branzei „Paski sir”.