Hrušovský lepník

Hrušovský lepník IGP, Slovacia, este o plăcintă rotundă sau pliată în jumătate, cu un diametru de 25-35 cm, făcută din faina de pâine si coapta în cuptor de piatră.

Hrušovský lepník poate fi unsa cu unt topit, ulei vegetal sau grăsime animală, având umplutură de usturoi, gem (prune sau cireșe), varză murată, caș, cartofi, sau stropita cu scorțișoară, zahăr măcinat sau zahăr vanilat. Aluatul și umpluturile pentru Hrušovský lepník sunt preparate exclusiv manual. Întindem aluatul într-o formă rotundă, o face subțire, compactă și netedă, care după coacere primeste o formaă delicată. Dimensiunea plăcintei depinde de marimea cojii, fiind folosita intreaga suprafata a acesteia. Plăcintele individuale Hrušovský lepník sunt coapte una lângă alta, în timp ce sunt mutate in jur cu o grebla astfel incat sa se gateasca corect pe toate partile. Hrušovský lepník fără topping sau umplutură este coapta in cuptor aproximativ 5 minute, iar cu topping sau umplutură aproximativ 7-10 minute.

Având în vedere că aluatul și umpluturile/toppingurile sunt produse manual și că coacerea are loc în cuptoare de piatră la o temperatură ridicată, aluatul nu se usucă, iar placinta rămâne moale, neteda și umeda, cu o aromă delicată de aluat, lemnul și cenușa, care se amestecă împreună în timpul coacerii. Savoarea caracteristică a produsului este completată de umplutura/toppingul, care este fie dulce, fie sărat. Datorită calităților sale excepționale ca urmare a preparatului manual și a modului în care este copt, produsul a devenit foarte popular și căutat. Organizatorii de evenimente culinare și expoziții invită producătorii sa demonstreze pregătirea autentică a aluatului, umpluturii și toppingurilor produsului și modul în care este copt. Din 1996, Hrušov găzduiește în mod regulat festivalul popular „Hontianska paráda”. Festivalul este o sărbătoare a metodelor agricole uitate și a coacerii pâinii și a placintelor Hrušovský lepník.