Zagorski štrukli

Zagorski štrukli”, IGP, Croatia, sunt produse de panificație preparate din făină de grâu fină, brânză proaspătă din lapte de vacă, smântână fermentată, ouă, ulei, apă și sare.

În loc de ulei se poate folosi unt sau grăsime de porc. Se prepară un aluat neted, folosind făina, uleiul, sarea și apa, care se întinde manual pentru a se obține o foaie de aluat foarte subțire. Această foaie de aluat se umple cu un amestec de brânză proaspătă din lapte de vacă, smântână fermentată, ouă și sare. Aluatul umplut este împăturit în formă de ruladă și tăiat în mici bucăți dreptunghiulare ale căror capete trebuie să fie închise cât mai strâns posibil pentru ca umplutura să nu se scurgă afară. Ele se introduc pe piață ca produse proaspete sau congelate.

Zagorski štrukli” sunt produse pe baza unei rețete vechi, încercate și testate, folosind o metodă specială cu ingrediente tradiționale. Caracteristicile speciale ale preparării acestor produse sunt modul în care este fabricat aluatul, întins manual și umplut cu umplutura respectivă, precum și forma produselor finite „Zagorski štrukli””. Întinderea manuală a aluatului necesită o îndemânare și o experiență deosebite, deoarece este important ca aluatul să fie întins cât mai subțire și cât mai uniform posibil și să nu se rupă. Aluatul trebuie să fie foarte subțire și transparent. „Zagorski štrukli” sunt prezente în aproape toate restaurantele din Hrvatsko Zagorje și din zona învecinată. Festivalul anual „Štruklijada”, care are loc în fiecare an într-un oraș diferit din Hrvatsko Zagorje și la care participă numeroase societăți de servicii de alimentație publică, stă mărturie a utilizării îndelungate a denumirii „Zagorski štrukli”