LOVECKÝ SALÁM

Denumirea „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” este specifică, deoarece este cunoscută pe teritoriul Republicii Cehe și pe teritoriul Slovaciei și se bucură de o tradiție îndelungată.

Este unui tip specific de produs din carne fermentat, cu păstrare îndelungată, ale cărui caracteristici sunt forma de paralelipiped aplatizat și gustul puternic condimentat si sarat si cu o aroma intensaca urmare a afumarii. Acest produs din carne de vită și de porc este de culoare maro închis. Învelișul este ușor încrețit, lăsând să se vadă granulația puțin grosieră a umpluturii. Pentru obținerea produsului „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” se folosesc următoarele ingrediente: carne de vită, carne de porc, slănină, sare, piper, usturoi, cuișoare măcinate, culturi starter (culturi combinate care conțin fermenți lactici din genurile Lactobacillus sau Pediococcus și bacterii coagulazo-negative din familia Micrococcaceae), membrane naturale (intestin subțire de oaie), fibre de colagen.

Amestecul se introduce într-o membrană cu diametrul de 50-55 mm și cu o lungime de aproximativ 40 cm. Produsului i se dă apoi o formă de paralelipiped aplatizat. Salamurile astfel formate se așază unele lângă altele în cutii curate sau în orice alt tip de recipient adecvat și se lasă la maturat timp de 24-48 de ore într-o cameră frigorifică, la temperatura de 2-4 °C. Se agață apoi pe tije și se afumă la rece timp de șapte zile la o temperatură de aproximativ 24 °C. După afumare, salamurile se usucă. În timpul uscării nu trebuie să apară nicio urmă de mucegai. Când s-a atins valoarea de umiditate prevăzută, produsul poate fi expediat.

În Republica Cehă, producția de „Lovecký salám” sau „Lovecká saláma” datează de la începutul secolului al XX-lea. În acea vreme, salamul se producea în special în timpul iernii, deoarece condițiile de maturare erau mai bune și pentru că la prepararea acestuia era nevoie de materii prime înghețate moderat, ceea ce permitea obținerea granulației dorite. Mai târziu, odată cu adoptarea unor metode de răcire mai bune și cu apariția instalațiilor mecanice de afumare, producția s-a concentrat în principal pe aprovizionarea piețelor în perioadele de Paști și de Crăciun, precum și în perioada turistică estivală. Astăzi, acest salam a devenit un produs cu păstrare îndelungată tradițional și bine apreciat, care se prepară în tot timpul anului.

(Registru STG al Comisiei Europene)