Pentru cehi, 24 decembrie este cea mai plăcută zi a sărbătorilor de Crăciun.
Ajunul insemana Štědrý den (Ziua generoasă), pentru bogăția de alimente care sunt servite în mod tradițional la cina de Crăciun.
Bradul de Crăciun este împodobit cu ornamente tradiționale cehe si se fac pregătiri pentru masa festivă.
Conform unui obicei de Crăciun ceh, este nevoie să postim toată ziua pentru a vedea „purcelul de aur” (zlaté prasátko ) seara.
Cina de Crăciun se servește după apusul soarelui si constă crap prajit cu salată de cartofi,
care uneori este precedată de ciorbă de ciuperci, varza, peste sau mazare.
De Craciun se mai servesc friptura de pasare,
si carnati prajiti.
O pâine tradițională de Crăciun numită vánočka face parte din cina de Crăciun.
Ca desert se servesc mai multe feluri de prajituri.
Unii cehi încheie Ajunul Crăciunului asistând la slujba de la miezul nopții (půlnoční mše).
Copiii cehi cred că darurile de Crăciun sunt aduse de Pruncul Isus (Ježíšek) care intră în cameră prin fereastră pentru a lăsa cadourile.
Crăciunul in Republica Cehă cuprinde doua zile (25 și 26 decembrie), care mai sunt denumite Sărbătoarea de Crăciun (Boží hod vánoční) și Ziua Sf. Ștefan (Sv. Štěpán). În aceste zile, familiile stau acasă se relaxează sau isi vizitează rudele și prietenii.