'Ulu, fructul de paine

Cooperativa Hawai'i 'Ulu investeşte în culturile indigene nutritive ca o modalitate de a aborda sistemul alimentar deteriorat al insulelor.

Cu aproximativ 3.850 de kilometri până la cel mai apropiat continent, Hawaii este unul dintre cele mai izolate lanțuri de insule din lume. Când vine vorba de hrănirea celor 1,41 milioane de locuitori, statul cheltuiește 3 miliarde de dolari pentru a importa până la 90% din alimente. Problema nu este lipsa de terenuri agricole, ci mai degrabă faptul că insulele produc mult mai multe mărfuri exportate, cum ar fi cafeaua, și nu sunt suficiente alimente pentru a hrăni populația locală. Ca urmare, alimentele esențiale sunt costisitoare (vorbim 9 dolari pentru o paine), rezultand ca una din noua persoane din Hawaii se confrunte cu insecuritate alimentară.

Cooperativa Hawai'i 'Ulu și alți susținători cred că soluția poate fi găsită într-o cultură de amidon numită fructe de pâine sau 'ulu în limba hawaiană nativă. Deși 'ulu are rădăcini indigene în Hawaii, organizația spune că este subutilizat și face eforturi pentru a face din fructe un element de bază în dietele locale. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să decolonizeze sistemul alimentar din Hawaii pentru a beneficia deopotrivă fermierii și publicului larg. Pentru cei care nu sunt familiarizați, 'ulu este ceea ce Dana Shapiro, un fermier și director general al Cooperativei Hawai ʻi ' Ulu, descrie ca fiind „un cartof de copac tropical mare”. Crescut pe copaci, 'ulu este un fruct rotund sau oval, cu coaja asemanatore cu mingea de tenis. Planta prosperă în climatele tropicale, unde copacii 'ulu nu sunt doar abundenti in fructe și pereni, ci sunt rezistenți la schimbările de temperatură și precipitații.

Potrivit Institutului Breadfruit de la Grădina Botanică Tropicală Națională, ‘ulu este o proteina completa și o sursă bună de carbohidrați complecși si alți nutrienți, cum ar fi potasiu, vitamina C și calciu. ‘Ulu poate fi gătit în orice fel de cartofi (gândiți-vă la chipsuri, cartofi prăjiți sau piure). De asemenea, poate fi uscat și măcinat într-o făină fără gluten. În Hawaii, este de obicei bătut într-o pastă asemănătoare poi. Odată coaptă, pulpa se înmoaie ca o cremă dulce și poate fi consumată crudă la desert.

Ajunsă la al cincilea an, cooperativa a crescut rapid, cuprinzând 110 fermieri. Înainte de pandemie, cooperativa a vândut produsele sale, hotelurilor precum Four Seasons Resort Hualalai de pe insula Hawaii și celor 256 de școli publice din întreg stat. La fabrica sa de pe insula Hawaii, cooperativa creează și vinde produse precum făină 'ulu, hummus și bucăţi de 'ulu congelate ambalate care trebuie doar încălzite. Agricultura 'ulu în plantații, așa cum făceau vechii hawaieni, este cunoscută sub denumirea de agroforestiera. Acest lucru are o mare varietate de beneficii pentru planetă, cum ar fi captarea carbonului, solul îmbunătățit, condiții mai bune ale bazinelor hidrografice și eficiența utilizării apei.