Placinte poale-n brau cu branza si marar

Judetul Botosani se poate lauda cu cozonacii domnesti, alivencile si placintele poale în brau.

Toate aceste produse ale patiseriei traditionale sunt facute respectand retete transmise din generatie in generatie. Datorita gustului de altadata, au devenit vedetele targurilor traditionale din toata tara. Placintele poale in brau cele mai bune sunt cele de la Tocileni. Gabriela Mateiuc a reusit sa faca cunoscute in toata tara placintele boale in brau, cu branza si marar. Placintele poale in brau se fac din aluat umplut cu branza unse bine cu ou si impanate cu alte ingrediente secrete, bine coapte la cuptor.

RETETA: Se introduc intr-un vas 30 g drojdia, un pahar de lapte caldut si se adauga 1-2 linguri de faina. Se amesteca pana se obtine o compozitie ca o smantana groasa. Se presara putina faina deasupra si se lasa la cald. Intr-un vas se cerne 400 g faina, se adauga 2 oua, amestecate in prealabil cu ½ lingurita de sare, cu 1 lingura ulei si 1 lingura de de unt si drojdia crescuta. Se framanta bine pana ce aluat se desprinde de pe maini si de pe vas. Daca aluatul este prea tare se adauga lapte caldut. Se intinde pe o planseta si se taie patrate de 14-15 cm. Se prepara umplutura din 500 g branza de vaci si 100 g branza de oi cu 50 g unt, 2 oua, 3 linguri de lapte si sare pana se omogenizeaza. Se aseaza un cocolos de amestec, se intorc colturile spre mijloc in forma de plic, se lipesc cu albus de ou, se ung deasupra cu galbenus, si se coc intr-o tava la foc potrivit. Se consuma calde.