Gnocchi cacio e pepe

Gnocchi cu brânză și piper (Gnocchi cacio e pepe) sunt un mod de a servi pastele tradiționale din zona Romei.

Tradiția a consacrat Pecorino Romano ca fiind brânza ce se folosește în această rețetă.

Ingrediente: 200 g paste gnochi; 150 g brânză rasă Pecorino Romano; 1 lingură piper negru proaspăt măcinat.

Puneți o tigaie pe aragaz la foc mediu-mic și adăugați în tigaie atât piper negru proaspăt măcinat cât doriți, si apoi lasati să se prăjească. Intre timp puneti pastele gnochi la fiert pana ies la suprafata, si apoi luati o cana din apa in care au fiert pastele. Intr-un bol puneti 100 g de pecorino ras împreună cu puțin piper. Adăugați 3 linguri de apă în bolul de pecorino și amestecați cu o spatulă, apoi adăugați încă 3 linguri și continuați să amestecați. Adăugați restul de apă de gătit în tigaia cu piper negru prăjit, apoi adăugați gnocchi fiert folosind o lingură cu fantă sau o sită de mână. Amestecați ușor gnocchi în tigaie și așteptați până când cea mai mare parte a apei se evaporă. Scoateți tigaia de pe foc și, folosind o spatulă, adăugați amestecul de pecorino în tigaie. Amestecați bine (dar ușor) cât timp tigaia este încă fierbinte până când un sos cremos acoperă gnocchi.