Cuchaule DOP (Denumire de Origine Protejată) este o pâine dulce, rotundă, specifică cantonului Fribourg, Elveția.
Se preparată cu ingrediente precum făină, lapte, unt, ouă, zahăr, drojdie și, cel mai important, șofran, care îi conferă culoarea și aroma specifică. Acest produs, strâns legat de festivalul Benichon, este recunoscut pentru crusta sa fină, cu modele în formă de romburi incizate, miezul moale și auriu și gustul bogat de unt, zahăr și șofran. Este un element central al festivalului Benichon, servită deseori alături de muștarul Benichon, dar poate fi savurată și cu alte delicatese locale, dulci sau sărate, cum ar fi gemul, mierea sau brânza.
Asocierea clasică este cu mustarul Bénichon, o variantă de mustar cu zahăr caramelizat, vin fiert și condimente. Greutatea ajunge pana la 1,1 kg. Grâul, laptele, untul și ouăle pentru painea sunt cultivate și produse exclusiv în cantonul Fribourg. Făina utilizată pentru fabricarea Cuchaule AOP este formată din 100% grâu cultivat cu metode ecologice, care corespund unor criterii de calitate deosebit de stricte. Toate ingredientele sunt amestecate cu grijă și frământate pentru a crea o masă omogenă. Aluatul trebuie să fermenteze timp de cel puțin 3 ore. Se formează manual mici semisfere de aluat, apoi trebuie să se odihnească cel puțin 30 de minute înainte de a fi acoperite cu ou și decorate cu forme de romb sculptate cu cuțitul. O pâine de 500 g de Cuchaule se coace timp de 30 până la 40 de minute la temperatură medie.