Branza „Queso de Acehúche”

Queso de Acehúche” DOP, Spania, este o brânză fabricată exclusiv din lapte crud obținut de la capre din rasele Murciana Granadina, Florida, Malagueña, Retinta și Verata.

Caracteristicile specifice care diferențiază brânza „Queso de Acehúche” de alte brânzeturi de capră sunt date de faptul că brânza este produsă exclusiv din lapte crud, la care se adaugă nivelul scăzut de scurgere, ceea ce dă naștere unei paste cu o textură destul de moale și, uneori, fondantă, precum și o crustă cu floră bacteriană, uneori bombată și cu un ușor miros de putregai. Aria geografică în care se produce laptele și se fabrică „Queso de Acehúche” este situată în provincia Cáceres, care face parte din comunitatea autonomă Extremadura (Spania). Regiunea produce puține resurse, astfel încât locuitorii și-au concentrat economia de-a lungul istoriei în jurul creșterii animalelor, în special a caprelor, deoarece sunt bine adaptate la mediul geografic.

Caprele sunt crescute pentru producția de carne, lapte și brânză. Condițiile meteorologice variabile din cursul anului și diferitele tipuri de terenuri și soluri sprijină un ecosistem divers. Aceste condiții locale specifice favorizează dezvoltarea vegetației caracteristice, care este păscută de turmele de capre crescute în mod extensiv sau semiextensiv. Flora de tip „dehesa” contribuie la calitatea grăsimii din lapte. Utilizarea tehnicii „sobao” în timpul procesului de maturare (care constă în spălarea cu mâinile umede a ambelor fețe și a părților laterale ale brânzei, atunci când crusta a început deja să se formeze) este, de asemenea, o practică veche caracteristică producătorilor locali. Această tehnică se utilizează pentru a se asigura că crusta este netedă și uniformă, cu margini rotunjite.