Antep Fıstık Ezmesi, IGP, Turcia, este un produs fabricat prin combinarea fisticului Gaziantep recoltat timpuriu cu apă și zahăr.
După amestecarea și fierberea ingredientelor, se frământă un aluat care se întinde până la o grosime de 3-4 cm și se feliază. „Antep Fıstık Ezmesi” conține cel puțin 45 % zahăr în compoziție, 45 % fistic si 10 % apa. El este un desert originar din Gaziantep, un oraș distins și recunoscut oficial ca având o importanță gastronomică semnificativă. „Gaziantep Fıstık Ezmesi” impune producătorilor din aria geografică delimitată să utilizeze în procesul de producție fisticul recoltat timpuriu numit boziç. Perioada cea mai potrivită pentru recoltarea fisticului boziç este cuprinsă între sfârșitul lunii iulie și prima jumătate a lunii august, și anume cu 30-40 de zile înainte de perioada obișnuită de recoltare a fisticului.
În procesul de producție a produsului „Antep Fıstık Ezmesi”, un alt pas important care necesită cunoștințe specifice este frământarea aluatului de fistic deoarece, dacă aluatul este frământat insuficient, fisticul nu se dizolvă corespunzător în amestec. Cunoștințele specifice sunt deosebit de importante deoarece, în cazul în care este frământat prea mult, amestecul își pierde grăsimea, fapt care afectează negativ calitatea produsului. Produsul „Antep Fıstık Ezmesi” frământat cu iscusință se întinde cu ușurință pe marmură, dar experiența meșterului este importantă în această etapă, deoarece marmura trebuie să fie ușor acoperită cu ulei, iar o cantitate insuficientă sau prea mare are un impact negativ pentru produs.