„Spišský šípkový lekvár” DOP, Slovacia, este un gem obținut din măceșe proaspăt culese.
Gemul se caracterizează prin consistența sa uniformă, fără cocoloașe și fără resturi de coji sau periant de măceșe. Cojile fac parte din produsul final, sporind astfel valoarea nutritivă a acestuia, deoarece conțin cele mai multe vitamine. Produsul finit nu conține decât măceșe, fără alte fructe și fără adaos de conservanți sau agenți de îngroșare. Produsul este strecurat de două ori pentru a se obține cea mai bună consistență și calitate posibilă. Gemul este pasteurizat. Conținutul său de zahăr este de 35 % per kilogram de măceșe și poate varia cu până la 15 % în funcție de momentul recoltării. Gustul este dulce-acrișor de măceșe bine coapte.
Aria geografică delimitată este situată în partea de nord-est a Slovaciei, în bazinele Poprad și Hornád, în valea Hnilec și în munții înconjurători. În perioada septembrie-noiembrie, scăderea temperaturii devine evidentă, fiind momentul ideal pentru culegerea și prelucrarea măceșelor. Populația locală culege o resursă naturală disponibilă, măceșeleși a le transforma fie în piure de măceșe, adică un produs semifinit fără adaos de zahăr, cunoscut sub denumirea de eče-peče, fie într-un produs finit, și anume gem. Experiența a arătat că măceșele care au trecut prin primul îngheț sunt mai dulci și mai potrivite pentru producția gemului. Aceste măceșe pot fi prelucrate mai rapid, deoarece cojile sunt mai moi, ceea ce reduce timpul de fierbere, accelerează strecurarea manuală și crește producția de piure de măceșe.
Piureul și gemul de măceșe sunt fabricate exclusiv manual. Pe măsură ce se evaporă apa, „Spišský šípkový lekvár” se îngroașă. Specificitatea produsului constă în procesul natural de producție, deoarece fructele sunt concentrate prin evaporare termică fără utilizarea agenților de îngroșare, a coloranților sau a conservanților, precum și datorită conținutului său de fructe de 100 %. Măceșele mai moi reduc durata tratamentului termic al gemului, ceea ce contribuie nu numai la păstrarea conținutului său de vitamine, ci și la culoarea, aroma și gustul acestuia. Strecurarea gemului asigură aceeași consistență și calitate.
Produsul a devenit foarte popular și calitatea produsului a fost evidențiat de faptul că, în 2018, i s-a acordat un certificat care îi permite să utilizeze eticheta „produs regional Spiš”. „Spišský šípkový lekvár” a fost oferit drept cadou în ambasade, acționând astfel ca reprezentant al specialităților și tradițiilor culinare ale Slovaciei.