Gumbo

Reţeta Gumbo de Louisiana este o reteta de mancare americana traditionala.

Ingrediente: 6 linguri de ulei vegetal; 5 linguri de făină albă; 2 cepe mari, curăţate şi tocate; 4 tulpini de ţelină, curăţate şi tocate; 2 ardei roşii tocaţi, fără seminţe; 4 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi; 225 g de cârnaţi chorizo, feliaţi; 800 ml de supă de peşte sau de pui; 400 g de carne de crab albă (sau cleşti de crab gătiţi); 6-7 fire de ceapă verde, curăţate şi tocate; 1 praf de piper de Cayenne; sare de mare şi piper negru; 12 stridii vii; 1 mână de frunze de pătrunjel tocate.

Încingeţi uleiul la foc mediu spre mare, într-o oala încăpătoare. Presăraţi făina şi amestecaţi până când se rumeneşte (şi formează un rântaş auriu). Puneţi ceapae, ţelina, ardeii roşii şi usturoiul. Căliţi-le, amestecând constant, aproximativ 8-10 minute sau până când se înmoaie legumele. Adăugaţi carnati (chorizo) şi lăsaţi totul pe foc, circa 2-3 minute. Adăugaţi treptat supa, câte o lingură o dată, amestecând continuu. Lăsaţi compoziţia să fiarbă la foc mic, amestecând des, aproximativ 30 de minute, până când supa devine groasă şi aromată, iar legumele se înmoaie. Adăugaţi în oala carnea de crab, firele de ceapă verde, piperul de Cayenne, sarea şi piperul negru şi amestecaţi bine. La sfârşit, curăţaţi stridiile şi puneţi-le în oala. Lăsaţi-le să fiarbă la foc mic câteva minute, apoi opriţi focul. Aşezaţi preparatul în boluri calde şi presăraţi deasupra pătrunjelul tocat. Serviţi imediat, cu orez simplu.