Pastele svabesti Schwäbische Spätzle

Schwäbische Spätzle”, IGP, Germania, cunoscute si sub denumirea de „Schwäbische Knöpfle”, sunt paste obtinute din oua proaspete dupa o reteta artizanala.

Produsul are o forma neregulata si o suprafata rugoasa si poroasa. Aluatul gros este lasat sa cada direct in apa in fierbere sau in vaporii de apa.

In limbajul curent, cele doua denumiri se refera la acelasi produs obtinut din acelasi aluat si sunt interschimbabile. Aceste paste cu ou pot fi groase sau subtiri, lungi sau scurte. Nu exista o distinctie clara in ceea ce priveste modul de utilizare a celor doua denumiri, utilizarea lor variind de la o regiune la alta.

Ingredientele utilizate pentru a pregati „Schwäbische Spätzle”/„Schwäbische Knöpfle” sunt urmatoarele: gris, oua proaspete si apa potabila. Se mai pot adauga: sare (maximum 1 %), condimente, verdeata si spanac. In cazul „Schwäbische Spätzle”/„Schwäbische Knöpfle” proaspete, se poate adauga acid citric si, in loc de gris, se poate utiliza faina, integral sau partial.

In prezent, in Suabia, „Schwäbische Spätzle” si „Schwäbische Knöpfle” apar pe listele de produse ale aproape tuturor producatorilor de paste si sunt utilizate in majoritatea restaurantelor. Incepand din anii '80, acest produs se si exporta cu succes. Pretuirea de care se bucura „Schwäbische Spätzle”/„Schwäbische Knöpfle” este mai ales rezultatul metodelor regionale traditionale de obtinere si al competentelor artizanale foarte ridicate ale producatorilor de „Spätzle” din Suabia, varianta razuita manual bucurandu-se de o reputatie deosebita.

Produsul „Schwäbische Spätzle”/„Schwäbische Knöpfle” le este bine-cunoscut consumatorilor si, dat fiind originea sa regionala, este deosebit de pretuit datorita indelungatei sale traditii ca specialitate svaba si competentelor artizanale dezvoltate la nivel local in privința obtinerii sale, „Spätzle” razuite manual fiind considerate ca avand o calitate deosebita.