Usturoiul de Mako

Mako este un oras din judetul Csongrad, Ungaria, situat la 10 km de granita cu Romania pe raul Mures cunoscut pentru productia de cepa si usturoi.

Ceapa a fost cultivata in regiune inca din secolul al XVI-lea iar primele inregistrari ale productiei semnificative de usturoi dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Recunoasterea internationala a usturoiului cultivat in Mako a fost larg raspandita la Expozitia de la Viena din 1873 si de la Bruxelles din 1888.

Usturoiul (Allium sativum) este considerat un adevarat medicament si condiment, cu o aroma si miros puternic. Fiind o planta care necesita caldura si lumina, la Mako gaseste conditii ideale de cultivare. Dupa ce frunzele se usuca, bulbii se usca la loc aerisit, se curata de pamant, se impletesc in forma de coroana si se pastreaza la loc racoros si uscat. De obicei se agata in podul caselor.

Usturoiul de Mako se foloseste ca si condiment la prepararea mancarurilor cum ar fi ciorbe, sote, salate, fripturi, carne de vanat, sosuri, carnati, paine prajita, langos. Este elementul de baza in multe concentrate de legume, condimente, saramuri, etc. Este indispensabil pentru mancarurile traditionale balcanice, precum friptura de berbec.