Pizza ungureasca numita “Lángos''

Langosul a devenit parte din bucataria Ungariei de pe vremea ocupatiei turcilor cand a fost introdus de catre acestia.

Astazi este o strada in Budapesta unde se consuma langosul ca aperitiv sau gustare de obicei simplu, frecat cu usturoi si presarat cu sare. In unele retete se incorporeaza in aluat chimen sau cartofi piure. Reteta de baza este aceea in care langosul este servit cu smantana, cascaval si patrunjel. Dar exista si versiune dulce in care se presara scortisoara si zahar, etc.

Pentru a face langosi dupa reteta ungureasca, avem nevoie de: 500-600 gr. faina; 100 gr. smantana ( 20% grasime); 1 cub drojdie ( 25 gr.); 250 ml. lapte; 2 galbenusuri; jumatate de lingura ulei; un praf de sare.

Drojdia se desface in 2-3 linguri de lapte cald, se pune in faina; dupa ce dospeste maiaua se adauga galbenusurile, sarea, smantana, restul de lapte cald si ulei si se-nvarte cu o lingura de lemn in castron. Apoi se framanta cu mainile pana se obtine un aluat moale si nu foarte lipicios. Se lasa la dospit in loc ferit 30 de minute. Se ia o bucata mica din aluat, se tavaleste prin faina, se intinde cu mana si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Dupa ce se prajeste pe ambele parti, destul de repede, se scoate pe hartie absorbanta, se pune deasupra putina smantana, se rade cascaval, se presara marar sau patrunjel, si se serveste. In marile orase din Ungaria, existe instalatii automate de facut langos, astfel incat fiecare turist este servit in cel mai scurt timp.