Chimenul ceh - Ceski Kmin

Chimionul „CESKY KMIN” este un produs traditional (DOP) din Republica Ceha

Chimion Carum carviL. este o planta bianuala, avand fructul (semintele), sub forma de Achena matura, dezvoltata, alungita, cu suprafata striata, cu curbura moderata, sanatoasa, neafectata de boli, fara semne de deteriorare, inclusiv pe pedunculul neseparat de achena. Are culoarea brun deschisa si gustul condimentat. Chimenul se cultiva in Cehia, pe soluri argiloase si nisipoase. In conformitate cu clasificarea solurilor, este vorba de soluri brune. Chimionul se cultiva de la mijlocul secolului XIX. Odata era cultivat sub denumiri derivate din numele diferitilor cultivatori, ca de exemplu Havelek, Hokes, precum si alti cultivatori recunoscuti.

Inceputurile selectiei stiintifice dateaza din anul 1910; din aceste soiuri regionale au luat nastere soiurile Moravsky, omologat in 1941 si Cesky, omologat in 1952, care se caracterizeaza prin seminte de dimensiuni reduse. Omologarea, in 1964, a soiului Ekonom, ale carui seminte erau deja de dimensiuni mai mari, reprezinta cel mai mare succes. Principala modificare a avut loc odata cu omologarea, in 1978, a soiului Rekord, cu randament important si continut ridicat de uleiuri esentiale si care nu isi pierde semintele in timpul perioadei de maturare si in timpul recoltarii. Acestui soi i s-au alaturat soiurile Prochan (in 1990) si Kepron (in 1994). Aceste trei soiuri constituie un ansamblu unic de plante persistente de buna calitate, cu randament ridicat si cu un puternic continut de uleiuri esentiale.

Continutul de anumite componente aromatice din uleiul esential de chimion este foarte special. Principalul component aromatic al chimionului cultivat in zonele definite este carvona. Proportia in care acesta este prezent este de peste 50 % si atinge in general valoarea de 60 %, in comparatie cu chimionul cultivat in alte zone, in care D-Limonen-ul este principalul component al uleiului esential. Concentratia de carvona este cea care este responsabila de calitatea uleiului esential de chimion. Carvona are proprietati curative si antiseptice, precum si efecte calmante care sunt utilizate intr-un mare numar de sectoare de activitate.

Farmacopeea ceha contine un articol national numit „Carvi etheroleum” care utilizeaza calitatea uleiului esential de chimion obtinut prin distilare la abur si a carei concentratie minima de carvona trebuie sa fie de 50 %. Numai utilizarea unei materii prime (seminte de chimion) care are o concentratie de carvona mai ridicata poate permite atingerea acestor valori. In „CESKY KMIN” aceasta concentratie este cu aproximativ 20 % mai mare. Acesta este motivul pentru care chimionul provenind din aceste regiuni „CESKY KMIN” este atat de apreciat si cautat. O parte importanta a productiei de chimion este exportata in zone cu clima atat continentala, cat si oceanica.