Produse lactate traditionale de Ibanesti

SC MIRDATOD SRL, Judetul Mures, prelucreaza produselor lactate traditionale atestate, renumite pe plan national si international.

Infiintata in anul 1994 firma isi colecteaza laptele materie prima de la producatori din zona montana, zona nepoluata, lucru care contribuie la gustul si calitatea laptelui. Multi producatorii care livreaza lapte la fabrica au atestat ecologic fermele pe care le detin.  Firma beneficiaza de finantari externe sub forma proiectelor de dezvoltare rurala.

 

Telemeaua de Ibanesti” a devenit primul produs romanesc inclus in registrul european al produselor cu „denumire de origine protejata" (DOP). Comisia Europeana a aprobat, in data de 15 martie 2016, cererea de inregistrare depusa de autoritatile romane. Telemeaua de Ibanesti” este o specialitate de branza produsa din laptele obtinut de la vacile crescute in zona vaii Gurghiului, sarata prin utilizarea saramurii provenite de la fantanile cu apa sarata din localitatea Orsova. Mirosul si aroma sunt delicate, placute si se intensifica de asemenea pe parcursul maturarii, cu arome pronuntate specifice pasunilor de munte. Ea poate fi produsa doar in zona localitatilor Gurghiu, Hodac si Ibanesti din judetul Mures, care sunt parte a vaii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisa din generatie in generatie.

Telemea de Ibăneşti​