Bobohalma, sat cultural 2018

Satul Bobohalma a castigat finala competitiei “Satele culturale ale României 2018”.

Satul Bobohalma din judetul Mures, apartine municipiului Tarnaveni. Satul este un proiect centrat pe satul de vacanta, ce isi propune revitalizarea satului vechi. Populatia satului, numara, in urma cu 20 de ani, aproximativ 1.200 de locuitori, in majoritate romani. Astazi, sunt sute de tineri plecati, in special in Italia, care sunt reinvitati pe aceasta cale de a reveni in sat.

Se doreste si crearea unui proiect de rezidenta artistica a studentilor la arhitectura, a elevilor, in perspectiva restaurarii unor case vechi, plus un proiect de turism cultural. La Bobohalma, taranii duc o existenta pitoreasca: inca fac paine la cuptor, au camari traditionale, cu obiecte ceramice traditionale, mobilier, lazi de zestre si cusaturi ramase de pe vremea strabunicilor.

La sarbatori, oamenii satului se imbraca in port popular, iar copiii duc mai departe traditiile satului. Pentru a obtine titlul de Sat Cultural, Bobohalma a trebuit sa faca dovada organizarii a minim cinci evenimente sau proiecte culturale (sarbatori, festival, concursuri, promovare, lansari carte, etc).

 


Cautare