Salamul traditional de Nadlac, din judetul Arad, este cel mai consistent si mai gustos preparat din zona si se bazeaza pe o reteta cunoscuta de fiecare locuitor al orasului.
Acesta a constituit, cu sute de ani în urma, un element de baza si, in acelasi timp, un produs select (prin procesul de preparare în sine) in alimentatia localnicilor pe timp de vara, cand se spune ca produsul este matur. De baza, pentru ca prepararea lui era la indemana fiecaruia, si select pentru ca, din respect pentru propria sanatate si pentru gust, localnicii nu si-au “ingaduit” sa se abata de la reteta si de la procesul de preparare si maturizare a salamului.
Reteta salamului, a carui existenta este atestata inca din secolul XVI in teritoriile germane, a fost preluata si imbunatita cu pasiune si indeletnicire. Prepararea salamului de Nadlac este una deosebita, prin condimentele care se adaugă atat pentru procesul de conservare, cat si pentru aspectul sau. Nu trebuie sa lipseasca usturoiul, mustarul, piperul si chimionul, sarea si zaharul, dar mai ales elementul de baza - boiaua rosie de casa. Toate aceste condimente se adaugă carnii de porc matur de casa (care nu conţine multă apă) bine tocata, si care se amesteca bine. Matele naturale de vita se umplu foarte bine cu această compoziţie, deoarece, in cele patru pana la sase luni de maturizare a salamului, acesta isi pierde cca. 40 % din cantitate. Procesul de maturizare durează atat de mult tocmai pentru a se asigura o afumare si uscare naturala si uniforma si pentru a se pastra aroma fiecarui element. Afumatul salamului de vara traditional de Nadlac se face natural cu rumegus de esenta tare (prun, dud sau fag).
Salamul de Nadlac este produs traditional romanesc obtinut de firma P.F.A. "Traditional" Nadlac, judetul Arad.