Babic de Buzau

Carmangeria Rox-Ana are atestate traditional urmatoarele produse din carne: Babic de Buzau; Ghiudem si Carnati Trandafir.

S.C. ROX-ANA COM S.R.L. Buzau are sectii de transare carne de pui si curcan, carne de vita si carne de porc. Sectia de prezentare si comercializare a produselor traditionale si a mezelurilor 100% naturale, prepara din carne de porc: carnati de oaie afumati, babic, costita afumata, piept de porc, kaizer, ciolan de porc afumat, sunca alba, gusa de porc, pastrama de porc, muschi de porc afumat, sunculita taraneasca, slanina, jumari, toba, etc. La prepararea acestor produse se folosesc retetele mostenite din generatie in generatie. Preparatele traditionale sunt afumate in camerele de afumat realizate din caramida de samota unde produsele sunt afumate cu lemn de fag fie la fum cald fie rece in functie de produs. Babicul prepararat si afumat in aceste conditii poate fi pastrat un an de zile la loc intunecos si aerisit.

Pentru prepararea babicului traditional avem nevoie de urmatoarele ingredinete: 10 kg pulpa de vitel dezosata, 10 kg pulpa de porc degresata si dezosata, 20 linguri boia dulce, 5-10 linguri de boia iute, sare, intestin subtire de manzat. Mod de preparare: Carnea proaspata se trece prin masina de tocat cu sita potrivita, dupa care se lasa la racit cateva ore. Se adauga boia dulce, sare si se framanta de 3 ori la interval de 12 ore pana se leaga carne framantata. Dupa umplerea matului, in lungime de 40 cm, se leaga cu ata rezistenta la capete, se calca cu sucitorul, pentru a elimina eventualele bule de aer, iar membrana se inteapa cu un ac, pe toata suprafata ei. Punem babicul pe o plansa uscata de lemn, peste el asezam o alta plansa uscata, tot din lemn, iar deasupra placii se pun greutati de 2 kg. Dupa 12 ore trebuie intoarse plansele pe partea uscata, dupa care se dublează greutatile. Se lasa la uscat intre 5-7 zile, dupa care se poate afuma la fum rece si puternic pentru cateva ore. Babicul se consuma ca aperitiv, dar si ca ingredient la ciorba de verdeturi, omleta, pilaf, tocana, etc.