Sztrapacska

Sztrapacska este un fel de mancare de origine slovaca, raspandita in Ungaria, al carui aluat seamana cu galustele, dar contine si cartofi.

Ingrediente: 600 g cartofi, 300 g faina, 2 oua, 50 g slanina afumata, 50 g untura, 50 g branza de oaie, 3 dl. smantana, sare.

Mod de preparare. Cartofii curatati si spalati se dau pe razatoare si se amesteca cu faina, se adauga ouale batute, untura topita si sarea. Aluatul trebuie sa fie ca pentru galuste, insa daca este gros se mai adauga apa. In apa clocotita se da drumul la galuste si se fierb. Intre timp slanina afumata se taie bucati si se topeste untura din ea. Untura se amesteca cu 1 dl. de smantana, in care invartim galustele. Apoi, deasupra, se faramiteaza branza de oaie, se toarna restul de smantana si se adauga jumarile rezultate din topirea slaninei afumate.