Carne de gasca „OIE D’ANJOU” (IGP)

Produseul „Oie d’Anjou” (IGP), Franta desemneaza gasca a carei carne este consumata sub forms de friptura, in mod traditional in timpul sarbatorilor de sfarsit de an.

Carnea se distinge prin aroma agreabila, si anume o aromă specifica de muschi alb, prin fragezime si, in acelasi timp, prin consistenta texturii si prin gustul placut. Oie d’Anjou” se prezinta sub forma de carcasa, fie gata pentru gatit (Prêt à Cuire — PAC), cu o greutate minima de 2,5 kg, fie eviscerata, cu o greutate minima de 2,8 kg.  Ecloziunea, cresterea si sacrificareaOie d’Anjou” au loc in aria geografica formata de valea raului Loaire. Oie d’Anjou” provine din incrucisarea dintre un mascul din rasa gasca alba de Rin si o femela din rasa gasca alba de Rin. Numai femelele sunt apoi livrate pentru crestere. Durata transportului oualor intre crescatoria pentru reproducere si incubator, situat in aria geografica, este de maxim 1 ora si 45 de minute. Durata de depozitare a oualor colectate, destinate incubatiei, inainte de inceperea perioadei de incubatie, este de maxim sapte zile. Durata livrarii bobocilor eclozati de la incubator la crescatorie este de maxim 1 ora si 45 de minute. Durata totala de crestere a gastelor este de minimum 175 de zile (din ziua ecloziunii pana in ziua sacrificarii), durata medie de crestere fiind insa de 222 de zile.

Oie d’Anjou” are acces foarte devreme la spatii in aer liber (cel tarziu la varsta de 4 saptamani). Durata pasunatului in aer liber este de minimum 92 de zile, dar in realitate gastele pasc in medie 138 de zile. In aceasta perioada, pentru 1 000 de gaste se pun la dispozitie minimum 2,5 hectare de pasuni si/sau 1,25 hectare de pasuni temporare, culturi secundare (grau, secara etc. si, in orice caz, minimum 1,25 hectare de porumb furajer). In plus, gastelor li se ofera grau la discretie. In etapa de finisare, de minim opt saptamani, pentru miscare, gastele au acces la o zona cu paie, in aer liber, alaturata adăpostului. Cerealele boabe distribuite gastelor sunt produse in exploatatia agricola. Crescatoria este situata la maxim 100 km de abator, iar durata maxima a transportului intre abator si crescatorie este stabilita la trei ore. In momentul sacrificarii, loturile de gaste sunt omogene, constituite din gaste bine ingrasate, si anume la care se poate observa, prin aprecieri vizuale si prin palpare, un „buzunar” de grasime care coboara intre labe si care reprezinta depozitul de grasime subcutanata de pe piept si de pe abdomen, precum si o formatie sferică, de mici dimensiuni, de grasime foarte consistenta sub aripa. Penajul si labele sunt curate. Locul special al „Oie d’Anjou” in acest context este legat de prezenta traditionala a crescatoriilor de gaste in regiune inca din secolul al XV-lea. In prezent, mestesugul crescatorilor, caracterizat in special prin controlul sistemului de crestere a bobocilor inca de la inceput, gestionarea disponibilitatii si a diversitatii furajelor, activitatea si supravegherea speciala a gastelor pe parcursul perioadei lungi de pasunat si in timpul etapei de finisare reflecta aceasta traditie.