Uleiul de masline "del Baix Ebre-Montsia"


Descrierea produsului „Aceite del Baix Ebre — Montsia”

 

Descriere:

Ulei de masline extravirgin, obtinut din fructul maslinului din specia Olea Europea L., din trei varietati autohtone: Morruda sau Morrut, Sevillenca si Farga, prin procedee mecanice sau prin alte mijloace fizice care nu altereaza uleiul, pastrand gustul, aroma si caracteristicile fructului din care provine.

 

Uleiul prezinta urmatoarele caracteristici:

 

Organoleptice:

 • Aspect - Limpede, transparent, fara tulbureala sau turbiditate;
 • Culoare - Variaza de la galben verzui la galben auriu, in functie de perioada recoltei si de situarea geografica din interiorul zonei de productie;
 • Gust - Uleiuri savuroase (usor amare, picante si astringente) si foarte aromate (bogate in arome secundare, de tip verde), gust de fructe la inceputul campaniei de recoltare si usor mai dulce pe parcursul acesteia);
 • Minim de puncte acordate de comitetul de degustare 6,5;

 

Fizico-chimice:

 • Aciditate maxima (% acid oleic) 0,80;
 • Indice de peroxid - maxim (meq O2/kg) 18;
 • K270 maxim 0,20;
 • K232 maxim 2,00;
 • Nivel maxim de umiditate si de substante volatile (%) 0,20;
 • Nivel maxim de impuritati (%) 0,10;

 

Aria geografica:

Zona de productie cuprinde terenurile situate in regiunile Baix Ebre si Montsia, ambele facand parte din provincia Tarragona, situate in extremitatea sudica a Comunitatii Autonome Cataluna si invecinandu-se cu regiunile Baix Maestrat (provincia Castellon) si Matarrana (provincia Teruel).

Zona de prelucrare si ambalare coincide cu cea de productie.

 

Dovada originii:

Maslinele care ajung in unitatile de extractie provin de pe plantatiile situate in zona de productie si sunt selectionate, conditionate si ambalate in unitatile situate in aceasta zona de productie si inscrise in registrul corespunzator al Consiliului de reglementare. Uleiurile astfel obtinute, care trec cu succes de controalele efectuate de-a lungul procesului de productie si de conditionare, precum si de analizele fizico-chimice si senzoriale, sunt comercializate sub denumirea de origine protejata si cu eticheta, contraeticheta sau, dupa caz, cu eticheta de calitate numerotata, eliberata de Consiliul de reglementare.

 

Metoda de obtinere:

 

Conditii de cultivare:

 

 • Densitatea de plantare: Densitatea de plantare este, in general, de 70-90 de arbori pe hectar.
 • Pregatira solului si taierea crengilor: Pregatirea solului se realizeaza in modul tipic zonei de productie respective. Taierea crengilor se realizeaza scurtand arborele prin inlaturarea ramurilor uscate, astfel incat arborele capata o forma rotunjita, favorizand productia de fructe si in acelasi timp, facilitand recoltarea.
 • Combaterea parazitilor si a bolilor: In plus fata de normele obligatorii privind aplicarea produselor si perioadele de siguranta specifice, tratarea si combaterea parazitilor si a bolilor maslinului, in special a insectelor daunatoare Bactrocera oleae și Prays oleae, se impune respectarea normelor de control concrete stabilite de Zona de Protectie a Plantelor din Baix Ebre și Montsia.
 • Irigare: 96 % din culturi se afla pe teren uscat, iar 4 % din culturi, pe teren irigat.
 • Recolta: Dupa atingerea gradului optim de maturitate, maslinele sunt culese direct din arbore, inlaturandu-se cele care au cazut pe jos. Recoltarea se realizeaza in mod traditional prin metoda numita „ordeno”, care consta in culegerea manuala a fructului direct din arbore, atunci cand atinge stadiul optim de maturitate. In ultimii ani s-a raspandit utilizarea masinilor vibratoare, deoarece acesta este sistemul cel mai adecvat pentru obtinerea unui produs de calitate, dat fiind ca dauneaza in mica masura arborelui si fructelor. Recoltarea incepe la jumătatea lunii noiembrie si se continua pana la sfarsitul lunii februarie. Se interzice utilizarea produselor de abscizie.
 • Transportul si depozitarea maslinelor la presele de ulei: Maslinele sunt transportate la presele de ulei in cutii de plastic sau in vrac, direct in remorca agricola, in ambele cazuri respectandu-se conditiile stabilite in manualul de calitate pentru ca fructele sa nu se deterioreze. De indata ce fructele au fost aduse la presele de ulei, se procedeaza la spalarea si curatarea maslinelor, iar apoi la cantarirea si prelevarea de mostre reprezentative din lotul respectiv, pentru a verifica randamentul in ulei sau in grasimi si aciditatea acestora.
 • Perioada de timp intre recoltare si macinare: Intre recoltarea si macinarea maslinelor trebuie sa treaca maximum 48 ore.

 

Metoda de obtinere si imbuteliere

Apoi, maslinele sunt supuse unor proceduri mecanice de extractie, care constau in operațiuni de spalare și zdrobire a maslinelor, amestecare a pastei, separare a fazelor si stocare.

In prezent, In unitatile de prelucrare inregistrate la aceasta denumire de origine protejata, productia se realizeaza in toate presele cu ajutorul sistemelor continue in doua faze.

Apoi, uleiul de masline se imbuteliaza in recipiente cu o capacitate de pana la cinci litri si etichetate. Imbutelierea uleiului cu denumire de origine protejata trebuie sa se efectueze in unitati de imbuteliere situate in aria geografica delimitata.

 

Garantia originii: uleiul protejat prin DOP ar putea fi amestecat cu un alt ulei neprotejat, dar cu caracteristici similare, foarte greu sau imposibil de detectat din punct de vedere analitic, singura modalitate de a controla acest fals in mod eficient fiind folosirea sistemelor de trasabilitate a originii. In acest mod se garanteaza autenticitatea produsului.

 

Garantia calitatii: uleiurile de masline extravirgine sunt foarte sensibile la agentii externi, care induc diverse tipuri de transformari si modificari, de exemplu oxidarea. Din acest motiv, este esential ca acest tip de ulei sa fie imbuteliat in aria geografica de origine.

 

Legatura:

 

Istorica: Originea cultivarii maslinului in Cataluna, in special in regiunile Baix Ebre si Montsia, trebuie sa fie atribuită arabilor; de altfel, presele utilizate la obtinerea uleiului de masline sunt inca denumite „almazaras”, termen ce face referire în mod clar la această origine arabă.

In cartea sa „Historia de Tortosa y su comarca” (1958), istoricul Enric Bayerri preciza faptul ca „la inceputul anului 1931, in Tortosa si in satele din vecinatate, existau 1 135 de prese de ulei care zdrobeau 83 626 042 kg de masline, cu o medie de 126 323 kg per presa. Aceasta cifra ar echivala cu obtinerea a 16,6 tone de ulei de masline, cu o medie de 25 000 kg per presa.

In lucrarile sale „El aceite de oliva de Espana” (Uleiul de masline din Spania, 1961) si „Problema del aceite virgen de oliva” (Problema uleiului de masline virgin, 1967), Daniel Mangrane lauda calitatea uleiurilor provenite din regiunea Baix Ebre. In zona se face remarcata marea piata de uleiuri de Tortosa, care a fost prima zona de prelucrare si de desfacere a uleiurilor fine de masline, numarand nouasprezece comercianti cu activitate exclusiv in domeniul comertului de uleiuri, distribuite atat spaniolilor cat si francezilor.

 

Legaturi de mediu: Particularitatile mediului natural al regiunii, precum si varietatile autohtone ale ariei geografice delimitate in DOP, Morruda sau Morrut, Sevillenca si Farga, se rasfrang asupra caracteristicilor uleiului. Caracteristicile solului, in special faptul ca este sarac in nutrimente, in combinatie cu clima din zona, in special vantul, ca element climatic distinctiv (vantul „dalt” sau „mistral”, uscat si persistent, care bate foarte puternic toamna si iarna, canalizat prin valea raului Ebro si accelerat datorita reliefului din zona), stimulează cresterea maslinilor, provocand o marire a procentajului de polifenoli din fructe, care dau un ulei caracteristic, bogat in arome secundare de tip verde si un gust usor astringent, amar si picant.

 

Etichetare:

Trebuie sa fie inscrise in mod vizibil si obligatoriu denumirea de origine protejata „Aceite del Baix Ebre-Montsia” sau „Oli del Baix Ebre-Montsia”, sigla produsului si simbolul comunitar, precum si informatiile cu caracter general prevazute de legislatia in vigoare.