Consorțiul Melinda produce peste 400.000 de tone de mere în Văile Non și Sole din nordul Italiei.
Consortiul reprezinta peste 4000 de familii de fermieri membri, împărțite în 16 cooperative, care trăiesc și cultivă mere in fermele din Văile Noce. Aceste familii de fermieri sunt sigiliul calității și durabilității merelor Melinda. Consorțiul Melinda se ocupă de organizarea și gestionarea tuturor etapelor post-picking (stocare, depozitare frigorifică, selecție, ambalare, distribuție, promovare, vânzare, administrare, achiziții, resurse umane...). Consorțiul Melinda s-a născut în 1989 si este rezultatul unei călătorii lungi, nu fără discuții aprinse, care a determinat mulți fermieri individuali, sau în unele cazuri mici cooperative care concurează între ele, să lucreze împreună pentru pentru a promova un produs cu calități cu adevărat neobișnuite.
Astăzi, Melinda este o realitate cunoscută și apreciată la nivel mondial, prin creșterea ofertei cu produse noi, mere atrăgătoare care satisfac noile țări. tendințele pieței; prin consolidarea angajamentului Melinda față de sustenabilitate, prin adoptarea unor metode de cultivare și conservare ecologice (în primul rând Depozitul Ipogeum situat intr-o fosta mina); etc. Celulele subterane ale Melindai nu sunt camere frigorifice tradiționale, ci un model natural care reduce amprenta asupra mediului și costurile energetice.
Rădăcinile istorice și teritoriale ale merelor „Val di Non” au fost confirmate oficial când au primit statutul de indicație geografică în 2003, datorită eforturilor depuse de consorţiu. În ultimii ani, proiectul „Melinda” a continuat să crească. Consorțiul și-a asumat mai multe responsabilități și și-a extins în continuare domeniul de activitate. Astăzi, mere din Val de Non sunt exportate în 27 de țări. Mai mult, pe lângă tradiționalul fructe cu semințe, produse pe bază de mere sunt acum comercializate sub marca „Melinda”.