Usturoiului violet de Cadours

Usturoiului violet de Cadours este un usturoi care se comercializeaza uscat, si se produce din soiurile Germidour si Valdour.

Usturoiului violet de Cadours (Ail violet de Cadours) se caracterizeaza printr-un diametru de minimum 45 mm si un bulb de forma regulata si rotunda. Cateii au un invelis bej, cu striuri violete. In sectiune, cateii sunt de culoare alb-fildes pana la crem. In stare cruda, produsul prezinta un miros tipic puternic de usturoi, lasand o senzatie intepatoare intensa. Gatit, „Ail violet de Cadours” se caracterizează printr-un parfum aliaceu. La gust produce o usoara senzatie picanta si prezinta o buna persistenta aromatica. Are o textura moale si o savoare dulceaga.

Usturoiul, originar din Orient, a fost probabil adus in regiune in timpul colonizarii romane din primele secole ale erei noastre. Comertul cu usturoi s-a dezvoltat constant, ajungandu-se la infiintarea unui targ saptamanal special pentru usturoiul violet. Acest targ se tine in continuare la Cadours in fiecare miercuri, de la jumatatea lunii iulie pana la jumatatea lunii decembrie.

Soiurile Germidour si Valdour au fost inscrise in catalogul oficial al soiurilor in 1991 si, respectiv, in 2006. Aceste soiuri se caracterizeaza in special printr-o perioada scurta de latenta, asociata cu incoltirea prematura, absenta unei tulpini florale rigide si un bulb de calibru mare, avand pe invelisul extern striuri violete pe fond alb. Plantarea are loc toamna, de la jumatatea lunii octombrie pana la jumatatea lunii decembrie, pe parcele unde nu s-au mai cultivat aliacee in ultimii trei ani si nici porumb sau sorg in ultimul an. Aporturile de azot, fosfor si potasiu se stabilesc in functie de nevoile culturii si de disponibilitatea acestor elemente in sol.

Recoltarea se face la maturitate. Controlarea uscarii asigura o pierdere a continutului de apa de cel putin 20 % din masa produsului recoltat. Exploatatiile din aria geografica au in general o suprafata mica sau medie. Sunt exploatatii bazate pe culturi mixte in care predomina cerealele, usturoiul fiind o productie complementara cu o mare valoare adaugata. Mana de lucru familiala disponibila a permis dezvoltarea culturii de usturoi. Numeroase etape sunt si astazi realizate manual, pentru a se obtine un usturoi curat si aspectuos: decojirea, care consta in inlaturarea foilor externe rupte, pastrandu-se insa cel putin un invelis curat si intact, taierea radacinilor, dispunerea in formele de prezentare necesare comercializarii produsului „Ail violet de Cadours” DOP, Franta.