Ragusano

Ragusano DOP este una dintre cele mai vechi branzeturi produse in Sicilia. 

Se gasesc dovezi ale prezentei branzei Ragusuno in istoria Siciliei incepand inca din anul 1500. Are un gust foarte placut, aromat si dulce atunci cand branza este tanara, ea devinind treptat mai picanta odata cu prelungirea perioadei de maturizare. Este utilizata pe scara larga in prepararea felurilor de mancare tipic siciliene. Este o branza cu pasta filant facuta din lapte crud integral de vaca. Productia sa este limitata la sezonul cand pasunile din muntii Iblei sunt deosebit de bogate. Fiecare forma are o greutate care este intre 10 si 16 kilograme, inaltime intre 13 si 15 cm si lungime intre 40 si 45 cm. Procesul de productie a branzei Ragusano DOP urmeaza o lunga traditie, care astazi este atent respectata de catre producatori. Formele sunt legate in perechi si puse calare pe suporturi speciale pentru a asigura ventilarea perfecta pe fiecare parte a branzei. La formele destinate maturarii pentru mult timp, este prevazuta ungerea cu ulei de masline. Branza este lasata sa se maturizeze, pentru o perioada de timp, variind de la patru luni la un an.