Makaronia tis Smilas

Makaronia tis Smilas, IGP, Cipru, sunt paste făinoase uscate obținute prin amestecarea făinii de grâu dur cu puțină sare și apă și/sau prin amestecarea unui alt tip de făină cu griș, sare și apă.

La prepararea produsului poate fi folosit și uleiul de măsline. Makaronia tis Smilas au un mic orificiu care se întinde pe lungime și o formă vizibil neregulată, în principal datorită faptului că aluatul uscat (Makaronia) este mai subțire la extremități decât la mijloc. Cererea de înregistrare a denumirii „Makaronia tis Smilas sau Makaronia tou Sklinitziou” se bazează pe caracteristicile fizice specifice ale produsului, precum și pe reputația dobândită de-a lungul anilor. Caracteristicile produsului „Makaronia tis Smilas/Makaronia tou Sklinitziou” rezultă din priceperea și cunoștințele locale ale producătorilor. Mai exact: În primul rând, alegerea instrumentului special utilizat pentru fabricarea produsului este foarte importantă. Tulpina subțire ca de trestie utilizată ca pai este selecționată cu atenție și tăiată din plante din genul Juncus sp. În dialectul local, planta și, prin extensie, paiul de găurit se numesc „sklinitzi”. Uneori, în special în trecut, în locul instrumentului numit sklinitzi a fost utilizată și o țepușă numită „smíla”.

Referințele bibliografice înregistrează „Makaronia tis Smilas/Makaronia tou Sklinitziou” ca mâncare tradițională pentru ocazii speciale, asociată și cu zilele de sărbătoare. Mâncarea se servea duminică, dar și la nunțile cipriote și în timpul recoltei. Potrivit literaturii de specialitate privind folclorul local, pregătirea „Makaronia tis Smilas/Makaronia tou Sklinitziou” oferea femeilor din sate posibilitatea de interacțiune socială. De fapt, femeile „concurau” la plasarea „Makaronia tis Smilas/Makaronia tou Sklinitziou” pe coșurile de uscare, așezându-le în formațiuni diferite. Pe lângă tradiția îndelungată ca produs cipriot local, „Makaronia tis Smilas/Makaronia tou Sklinitziou” a dobândit o reputație specială în ultimii ani și a devenit parte a alimentației „moderne”. „Makaronia tis Smilas/Makaronia tou Sklinitziou” a primit eticheta „Taste Cyprus Delightful Journeys” pentru gastronomia cipriotă și este unul dintre produsele expuse în cadrul Festivalului de Tradiție și Cultură, care se desfășoară în diferite comunități din mediul rural cipriot începând cu 2004.